EL84 rooster positief tov chassis (Techniek Radio/TV)

door Oldtimer @, Oegstgeest, 16.03.2022, 23:25 (774 dagen geleden) @ kris

Alles wijst erop dat Sander het heeft over een klassieke versterkerschakeling. Zijn opmerking "buis getrokken meet ik nul op het rooster" geeft aan dat de lekweerstand naar het chassis zit, toch?
En ..Aangezien Sander toch wel goed weet hoe een buis werkt stelt hij die vraag hier niet zomaar. Hij verwachtte duidelijk nul volt te meten op het rooster door de lekweerstand naar chassis en ik deduceer dat hij verbaasd van het resultaat de vraag stelt...
Nu kan 0,5 V op zich geen kwaad, maar toch de tip de buis eens lekker warm te laten lopen. Eens ze gaat hollen kan je ze niet meer inhalen..

TS schrijft: Ik meet op de kathode 6,2 V positief tov chassis. Op het stuurrooster meet ik tot 0,5 V positief tov chassis. Het verschil is 5,7 V positief stuurrooster tov kathode. Moet ik mij zorgen maken? Buis getrokken levert nul volt aan de kant van het stuurrooster.

Ik begrijp hier uit dat hij zich zorgen maakt over die vermeende 5.7V positieve stuurroosterspanning t.o.v. de kathode. Echter die spanning is -5.7V zoals Hans ook al opmerkte.
De +0.5V roosterspanning die hij meet t.o.v. het chassis lijkt me ook niet iets om zich druk over te maken. Als er bijvoorbeeld een lekweerstand van 0.5M in zit dan loopt er een roosterstroom van 1uA. Bij voorversterkers zie je soms schakelingen waarbij de kathode gewoon geaard wordt en het negatief verzorgt wordt door de roosterstroom door een lekweerstand van 10M.

Willem


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum