Uitgebrande weerstand Graetz Grazioso 4R/430 (Gezocht)

door soundman2 @, Wouw, 20.03.2022, 16:14 (771 dagen geleden) @ Co
Bewerkt door soundman2, 20.03.2022, 16:32

Hallo Mr. Soundman2, Ja je methode is goed om de fout uiteindelijk te vinden dit ga ik zeker doen.

klein nadeel is dat als de spanning erop gezet wordt met de vernieuwde komponenten , deze mogelijk weer kunnen worden overbelast/verbranden als de fout nog aanwezig is.

Grtz Co

Natuurlijk zet je daar geen nieuwe weerstand in, die brandt natuurlijk ook weer onmiddelijk uit als de fout niet verholpen is. Met de verbrande weerstand aanwezig of niet, zal de foutieve spanning wel aanwezig zijn en met de methode die ik aangaf kom je bij de fout uit.
Als de foutieve spanning afwezig is, of sporadisch optreedt heb je wellicht een moeilijker probleem.

In deze thread https://nfor.nl/index.php?id=315130 speelde een soortgelijk probleem.
De reparateur bleef een uitbrandende weerstand vervangen, maar dan kom je geen streep verder en dan kun je "dus" ook niet meten.. Ik geef dan een van de methodes aan om een fout te vinden, maar daar hoor je niets meer over. Uiteindelijk zat de fout in een (overigens berucht staand) pertiax buisvoetje. Het was gecheckt, maar niet met een paar honderd volt, want dan brandde de weerstand uit. En dat terwijl je in het toestel heel eenvoudig over een begrensde hoge spanning kunt beschikken.
Dergelijke fouten zijn met de goede zoekmethode en juiste conclusies uit metingen en ingrepen best op te lossen.
Een schakelaar checken, is meer dan er naar kijken en lek testen doe je niet met een paar volt van een universeelmeter.
Losse onderdelen testen levert vaak wel veel werk op maar geen rsultaat.
Het beste is dus meten aan fouten terwijl de condities in een toestel normaal zijn, dus spanningen aanwezig etc. Is die toestand niet houdbaar, breng het dan in een toestand, die wel te handhaven is. Dat kun je bijvoorbeeld doen met de voeding via een gloeilamp. Hier moet je wellicht een andere methode toepassen, maar met een nieuwe weerstand, van voldoend hoge waarde en vermogen, blijft de zaak wel staan en kun je weer van alles meten en daaraan conclusies verbinden.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum