functie van deze onderdelen (Techniek Radio/TV)

door Herm Willems @, Maastricht, 22.03.2022, 21:29 (768 dagen geleden) @ Ted Mooren

"Dit zijn vloeistofweerstanden die niet worden opgenomen in de volgende apparaten. De doos bevat de batterijen die in een speciaal compartiment zijn geplaatst dat van achteren toegankelijk is."

Dank Ted, probleem opgelost!

Vloeistofweerstanden zijn het dus. Het kan haast niet anders dat die werden gebruikt als beveiliging van deze ontvanger, met name van de coherer, om elektrische ladingen van de antenne naar aarde af te voeren. En die batterijen aan de achterzijde zullen vast leclanché-elementen zijn geweest.

"ivoren vijlkoker"

Ik denk dat dit een vertaalfout is. De koker op de binnenzijde van het deurtje bevatte een reservecoherer. Een coherer is niets anders dan een glazen buisje met wat metaalvijlsel (meestal nikkel)

"Ducretet geeft niet erg duidelijke aanwijzingen over het relais. Hij is tevreden met het specificeren dat het: "een zeer gevoelig telegraafrelais" is dat verticaal is geplaatst."

In de vroegste ontvangers werd een gepolariseerd relais gebruikt. Een relais dat maar zeer weinig stroom nodig had om aan te spreken. Een coherer kon namelijk maar heel weinig stroom voeren, anders klitte het vijlsel aan elkaar, en hielp kloppen niet meer om het ding uit geleiding te krijgen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum