Wie kan informatie geven (Algemeen)

door gerard ⌂ @, Zeist, 30.03.2022, 10:42 (766 dagen geleden) @ GertHofsink
Bewerkt door gerard, 30.03.2022, 11:20

In al het gepraat over het oorlogsverhaal is je feitelijke vraag er wat bij ingeschoten. Ik denk dat Leo het bij het rechte eind heeft en dat het een Erres KY565 is. Kijk, hier is een lijst met Erres-toestellen uit de jaren vijftig:
https://www.nvhr.nl/schema.asp?Merk=&Model=ky5&isSubmitted=yes
Erres types begonnen altijd met de letters KY dan het jaar en nog een extra cijfer voor de verschillende types.
In de mini-foto's zie je, dat er rond 1954 wel vergelijkbare toestellen waren, bv KY534 en KY554. Maar die kasten hebben wel globaal dezelfde vorm maar ze hebben ook ribbels aan de zijkant. De KY564 komt al in de buurt, maar heeft geen afstemoog. Dan de KY565, dat is 'm precies, zelfs het kleine schakelaartje onder het afstemoog staat al op de foto. Volgens mij de enige die in alle details met jouw foto overeen komt.

Hier kun je een advertentie uit 1956 vinden:
https://www.nvhr.nl/data/showcase/Erres_KY565.htm
Daarmee kun je je toestel nog preciezer vergelijken met het oorspronkelijke. En als er iets gerepareerd moet worden, kun je zelfs het complete schema en servicehandleiding downloaden:
http://www.radiodatabase.nl/toestellen/erres/KY565/KY565.pdf

Het is niet altijd duidelijk, hoe lang een model geleverd wordt. Als je nogmaals in de lijst kijkt, zie je dat er in 1957 niet een vrijwel identieke opvolger was. De KY576 lijkt er wel een beetje op, zal technisch ook ongeveer overeenkomen, maar is toch wat platter. Het kan dus heel goed, dat de KY565, een model uit 1956, nog in de jaren daarna werd gebouwd en verkocht. De exacte datum van het bouwen van jouw toestel, kan dus iets later liggen dan 1956. De suggestie om datumcodes van onderdelen te bestuderen kan helpen dit te achterhalen.

Uit je posting begrijp ik dat je zelf niet heel radio-technisch bent. Het is een goed idee om, voordat je het toestel gaat gebruiken, even een paar onderdelen op slijtage te controleren en eventueel te vervangen. Veel hobbyisten op dit Forum zouden dat in een avond kunnen doen. Dan kun je weer jaren veel plezier van deze mooie radio hebben!


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum