Curieuze reparatie B2X18A (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 01.04.2022, 10:52 (759 dagen geleden)

[image]
Tijdens de reparatie van dit toestelletje bleef het hardnekkig oscilleren op een lage frequentie van ca 80 Hz. Door wat experimenteren met wat diodes over de uitgangstransformator, wilde ik het oscilleren doven door het bromsignaal kort te sluiten naar de voeding. Dat deed ik met de schakeling die hier bij staat. Het werkt prima en de oscillatie is volledig verdwenen. Het toestel heeft nu een ander “probleem”, maar eigenlijk wel een mooi fenomeen. Ik wilde de schakeling nog wat fatsoeneren en maakte daarvoor het toestel spanningsloos door de netstekker uit het stopcontact te halen. Per slot van rekening heeft het toestel wel een nettransformator, maar het is niet netgescheiden.
Wie schetst mijn verbazing dat het toestel gewoon door bleef spelen en dat al de hele avond.
Kennelijk wordt de brom gelijkgericht en via de transformator weer toegevoerd aan het toestel .
Ik kan nog niet helemaal verklaren , hoe het komt, maar heb de schakeling nog wel wat verbeterd.
De anode wikkeling van de uitgangstrafo bestaat uit twee delen, maar die zijn niet gelijk, De spanning op de diodes is dus ook niet gelijk. Ik heb daarom de diode die aan de wikkeling zit met de minste windingen vervangen door een OA210. Dat is een weliswaar antieke diode, die in oude tv's zit, maar het is een germaniumdiode en zoals bekend is de spanningsval in geleiderichting een stuk kleiner als die van een silicium exemplaar als de 1N4007.
Ik ga het radiootje van de zomer in de tuin gebruiken, dan ben ik tevens verlost van de akelige ratelstoringen op de middengolf.

[image]

[image]
Wel een nettrafo, maar geen netscheiding!


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum