buizen testen (Techniek Radio/TV)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 01.04.2022, 14:13 (758 dagen geleden) @ ewoud

Over het op de juiste wijze testen van elektronenbuizen kun je op zich al een boek over schrijven, maar het moge duidelijk zijn dat de buis goed moet zijn opgewarmd.
Een veelgemaakte fout is dat men denkt dat de buis (eenmaal in de tester geplaatst) zijn bedrijfstemperatuur heeft bereikt zodra de anodestroom en eventuele schermroosterstroom een stabiele waarde heeft, maar dat is natuurlijk pas als alle elektroden goed op temperatuur zijn. (met name de anode welke immers het verst van de kathode verwijderd is)
Een buis die lang gelegen heeft bevat zoals eerder al vermeld meestal wat gas wat op zijn beurt weer roosterstroom veroorzaakt en dus de meting beïnvloed.
Het gaat er natuurlijk ook om wat je precies wilt bepalen tijdens een test, zo kan het zijn dat je alleen maar geïnteresseerd bent of een buis nog bruikbaar is in een radiotoestel.
In dat geval kan de meting erg simpel zijn en ook relatief snel.
Maar in het geval je een vrij zeldzame en dure buis nauwkeurig wilt beoordelen op alle kenmerken en ook een goede inschatting wilt maken van de restlevensduur zul je veel uitgebreider moeten meten.
En als laatste natuurlijk; welke buizentester test je mee?
Zo zal het duidelijk zijn dat je met een emissie tester alleen maar activiteit van de kathode kunt bepalen (lees: niet meten)
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum