Buizen: verschil in kwaliteit volgens merk? (Algemeen)

door Robert Gribnau, 04.04.2022, 07:53 (762 dagen geleden) @ Maurice

Ik ben er vrij zeker van dat de loodbomen in het glas ontstaan als gevolg van elektrolyse in het glas. Maar ik ben er niet 100 % zeker van dat elektronen die het glas bereiken die elektrolyse veroorzaken.

Voor elektrolyse is stroom, en dus spanningsverschil nodig, en dat moet ergens vandaan komen. Als het niet zou worden veroorzaakt door elektronen die zijn 'ontsnapt' vanuit de ruimte binnen de anode, dan moet het ofwel door vrijgekomen ionen worden veroorzaakt, ofwel door het potentiaalverschil als gevolg van de (bij buizen als de PL504/509/519) het periodieke grote spanningsverschil tussen de topaansluiting en andere electroden (dat verschil loopt in de duizenden volts). Maar dat laatste lijkt me niet enorm voor de hand liggend om,dat de afstand tussen de topaansluiting en de andere electroden relatief groot is, waardoor er wel erg veel glas tussen zit.

Ik heb ook meermaals gelezen dat het ontsnappen van elektronen vanuit de ruimte binnen de anode nooit helemaal te voorkomen is, en dat dit tot problemen kan leiden omdat sommige delen van de buis er statisch geladen door kunnen worden, waarbij dan periodieke ontladingen tot storingsverschijnselen kunnen leiden.

Bij een min of meer gesloten anode zullen relatief weinig elektronen ontsnappen. Maar veel anoden hebben tenminste een of meer kijkgaten (nodig voor inspectie tijdens de fabricage van de buis) dus daar zullen hoe dan ook flink wat elektronen door ontsnappen. Als het overgrote deel van de elektronen door de relatief kleine mazen van bijvoorbeeld een (meestal) positief schermrooster heenvliegen, waarom zouden ze dan niet/nauwelijks door een relatief grote opening in de anode vliegen?

Ik meen bijvoorbeeld te hebben begrepen dat de blauwige kleur van veel EF91's te maken heeft met het feit dat de anode in een EF91 maar deels de rest van het systeem omhult, waardoor een behoorlijk deel van de uit de kathode komende elektronen het glas zullen bereiken. Dat glas is daarom behandeld (met iets dat de blauwe kleur veroorzaakt) om die elektronen weg te leiden, zodat het glas niet te negatief geladen wordt.

Groet,
Robert


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum