Kleur kast Philips 335A (1935) (Techniek Radio/TV)

door hoedendoosch @, Amsterdam, 14.04.2022, 17:41 (740 dagen geleden)

Ik ben bezig met een Philips 335A uit 1935. Achter de knoppen is de kleur van het fineer zeer donker, bijna zwart. Waren deze kasten zo donker destijds ? De tekening van het fineer (walnoot / notenhout) is dan bijna niet meer te zien. Ook rond de schaal is het zo donker. Ik vraag me af of de lak in de loop der jaren niet verkleurd is door vrijkomende chemicaliën uit de bakelieten knoppen / schaalmasker ?

Wellicht ook handig een achtergrond van dit toestel: afkomstig uit de collectie van het legendarische Philips Museum te Amsterdam (Claud). Hij had het op zijn beurt weer gekregen als donatie van iemand die dit toestel als omroepinstallatie (??) had gebruikt. Toen had het toestel nog zijn oude luidsprekerdoek en de verkeerde knoppen. Ergens tussen die tijd en nu moet het toestel voorzien zijn van de originele knoppen en een reprodoek. Achter de middelste knop (golflengte) is de kast wel mee verkleurd, dus wellicht was deze knop al in een vroeg stadium zoek ?

Het betreft een echt "Indisch" toestel met de toevoeging -21. Wat het verschil is met een 'gewone' Philips 335A, geen idee, maar zou te maken kunnen hebben met de strenge eisen die destijds gesteld werden in Indië aan radiotoestellen. Het toestel zal dus ergens tussen 1935 en 1958 met de eigenaar terug zijn gekomen naar NL. Vanwege het bereik 13-2000 meter was dit toestel dus ook bruikbaar in Nederland.

[image]

[image]

[image]

Toestel uit Philipsmuseum Amsterdam:
[image]

--
En nao 't straevele ein bietje zônneschien.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum