Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 24.04.2022, 08:48 (727 dagen geleden) @ RichardvD

Ik begin ondertussen ook te geloven dat de 143 Volt niet juist is want ik heb wel een oscillatie zo te zien.

Ja, de oscillatie is duidelijk. Deze moet 452kHz hoger zitten dan je ontvangfrequentie, dus de LG en KG lijken me genomen aan de hoge kan van de band. De MG frequentie is iets te laag. Oscilleren op 947 betekent ontvangen op 495kHz en dat zit buiten de band. Het zou net kunnen met volledig ingedraaide condensator, maar er kan hier ook een mogelijk defect achter zitten. Voordeel van de oscillatorproef met hulpradio is dat je ook het verstemmen van de osc meteen meepikt. Kun je controleren of de osc op de MG ook hoger kan? Normaai loopt het oscillatorbereik van ongeveer 970 tot 2050 kHz.

Verder had ik inderdaad nog niet laten weten wat de status is van de radio, ik heb ruis/gekraak uit de speakers maar ik ontvang geen radiostations. Dus het audio deel van de radio dat lijkt te werken.

Dat is al een mooi begin.

Tijdens het meten heb ik nog wel iets anders ontdekt en dat is bijvoorbeeld dat C24 ontbreekt, deze zit er niet.

C24 zit in het blikje met de spoel, bovenop het chassis. Heb je daar ook in gekeken? Je kunt dit opmaken uit de componenttekeningen in de service doc.

Ook zag ik dat de speaker uitgang aan de achterkant van de radio een andere bestemming had gekregen. Op 1 speaker aansluiting staat nu het + voltage van 220 Volt. Op de andere speaker aansluiting zit het AVC signaal aangesloten. Er is dus duidelijk het e.e.a. gewijzigd in de radio.

Leuke mod voor nietsvermoedende slachtoffers die denken dat ze wel even iets op die LS bus kunnen aansluiten…. Je krijgt zo een rotklap. Een knutselprojectje, altijd weer leuk wat experimenteren. Maar als je hoge spanningen extern maakt kun je dat beter wel duidelijk aangeven.
Misschien was de avc bedoeld om een externe S-meter te maken of juist een handmatige RF gain.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum