Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 24.04.2022, 22:15 (705 dagen geleden) @ RichardvD

Helaas kan ik niet alles wat je schrijft goed verklaren.
En weet ook niet of ik je op ‘t moment nog verder kan helpen.

Testje gedaan met een lange draad aan pin 2 maar dit gaf niet echt een resultaat. Wat had ik hier precies moeten waarnemen?

Als er sterke zenders in de buurt zijn, en vanaf de mengbuis werkt alles, dan kun je een paar stations horen op deze manier. Door de draad rechtstreeks op de mengbuis aan te sluiten, omzel je de antennekringen en bandschakelaars.

Hierna een 452Khz signaal op pin 2 gezet en dit kwam door op de 330 meter (oscillator op 1.33Mhz). Ook kwam dit signaal o.a. ook door op 440 meter (oscillator op 1.12Mhz) en op de 490 meter (1.03Mhz). Heb niet alle frequenties opgezocht waarop het signaal hoorbaar was maar ik vermoed dat dit alle harmonische zijn van de 452Khz. Klopt het ook dat het signaal alleen op deze frequenties te horen is of had je de toon over de hele bandbreedte moeten horen?

Dit vind ik wat vreemd. Want het 452kHz signaal heeft al de frequentie voor de volgende buis. Je zou het dus steeds moeten horen, onafhankelijk van de stand van de afstemming.

De 452Khz toon was trouwens hoorbaar tussen de 449Khz en de 454Khz. Vrij nauwe bandbreedte denk ik en dat lijkt mij niet verkeerd te zijn toch?

Je bedoelt denk ik: tussen 449 en 454 van je meetzender.
(Want je radio heeft die frequenties niet op de schaal.)
Dat is inderdaad prima.

Ik begin dus te geloven dat het antennesignaal niet aankomt bij pin 2 en na een hele korte inspectie net lijkt het er wel op dat bij het antenne signaal alle aansluitingen ook niet meer origineel zitten. Ga hier morgen verder mee maar dan ga ik ook eerst even wat potmeters en contacten van de bandselector schakelaars schoonmaken want hier maakt niet alles altijd even goed contact.

Ik hoop dat daar wat uit komt. Succes!

Heb jij trouwens vier banden erop? Lang, midden, tropenband 1.6 tot 5 MHz, en kort?


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum