Radio wordt gitaarversterker (Techniek Radio/TV)

door ejrietbergen ⌂ @, Schiermonnikoog, 11.05.2022, 14:47 (11 dagen geleden) @ huub.jak

Hi guys

Met de speaker komt het wel goed, hij gebruikt niet de luidspreker van de radio, maar deze, en zo te zien is het enige dat van de radio overblijft de kast en een paar knoppen.
De rest: chassis, trafo’s etc. lijkt me allemaal nieuw.

Ben zelf bezig met donoronderdelen uit een EL3514 een gitaarversterkertje te maken met juist zoveel mogelijk hergebruik. Inmiddels zijn de prototypes voor de voeding en de (EL95)eindtrap af.

Doordat ik een siliciumgelijkrichter gebruik is de B+ wat aan de hoge kant (285 VDC), maar met een beetje hogere stuurroosterspanning (-10,7 V) en een wat grotere schermroosterweerstand blijft alles keurig binnen de perken. Bovendien gebruik ik voor de zekerheid een 8 Ω speaker (AD70850/M8) zodat de primaire impedantie van de uitgangstrafo naar 13k6 verhoogd is. Door de grotere schermroosterweerstand heb ik ook wat compressie bij hogere volumes.

Voor de voortrap is nog 300 mA gloeistroom over, dus voor een ECC83 die ook in de EL3514 zat.
De voortrap moet maar 12 Vtt leveren voor volle uitsturing zodat ik voldoende versterking heb voor een passieve toonregeling tussen de twee spanningsversterkers. Wordt waarschijnlijk iets Marshall-achtigs. Omdat de potmeter uit de EL3514 een uittrek-schakelaar heeft kan er ook nog een “bright”-standje op, waarmee je met een condensator over de volumepot hoge tonen kan doorlaten.

ik wil een van de twee trappen een zo hoge voorspanning geven dat er harde clipping optreedt en de andere juist in verzadiging sturen voor wat meer compressie op lage volumes. De puzzel is in welke volgorde.

En dan natuurlijk nog een kast, het donorlijk is daar niet geschikt voor;)
Ik speel nog steeds met de gedachte om er met het donormotortje een Lesliebox van te maken. Lijkt me leuk voor mondharmonica.

Kortom, ik amuseer me kostelijk

vrgr, EJ

--
The price of reliability is the pursuit of the utmost simplicity.
It is a price which the very rich find most hard to pay.
Sir Antony Hoare, 1980


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum