Datasheet Tesla ECC83 (Techniek Radio/TV)

door Robert Gribnau, 13.05.2022, 08:15 (925 dagen geleden) @ huub.jak

Je schrijft: "De afgiften van ECC 40 komt sterker voor en is rouwer"

Ik heb echt geen idee wat je daar mee bedoelt.

De versterkingsfactor van de ECC40 is 32, die van de ECC83 is 100. En wat er qua 'afgifte' uit een buis komt, is afhankelijk van de instelling van de buis, van wel/niet tegenkoppeling (en de mate daarvan) en (natuurlijk) de grootte van het ingangssignaal.

En de ECC40 'rauwer' dan de ECC83? Hoe weet je dat dan? Heb je dat dan zelf gehoord? En zo ja, hoe weet je dan dat wat je hoorde aan de ECC40 of de ECC83 lag? Die ECC40 en ECC83 zaten toch in versterkers met andere buizen en onderdelen? Hoe kon jij dan horen dat het 'rauwe' door de ECC40 werd veroorzaakt en (dus) niet door iets anders?

De EF9 en de EF6 verschillen vooral van elkaar omdat de EF9 een buis met veranderlijke steilheid is, terwijl de EF6 dat niet is. Veranderlijke steilheid is noodzakelijk om een fatsoenlijke automatische volume regeling in radio's e.d. te kunnen bereiken. Maar in een gebruikelijke audio trap veroorzaakt een buis met veranderlijke steilheid (zoals de EF9) meer vervorming dan een buis zonder veranderlijke steilheid (zoals de EF6). Dat is de voornaamste reden dat de EF6 veel vaker voor audio wordt toegepast dan de EF9. Maar de EF9 werd soms ook als geregelde audio versterker gebruikt. Vandaar dat de Philips datasheet voor de EF9 ook daar gegevens voor bevat:

EF9 Philips

Overigens is de EF6 niet uitsluitend voor audio ontwikkeld. Volgens deze Philips datasheet is de EF6 ook geschikt voor HF versterking en voor anode- of roosterdetectie:

EF6 Philips

De ECC40 en de ECC83 hebben geen van beiden veranderlijke steilheid. Ik vind jouw vergelijking tussen de EF6/ECC83 (die dan speciaal voor audio zouden zijn bedoeld) en de EF9/ECC40 (die dan niet speciaal voor audio zouden zijn bedoeld) dan ook om meer dan één reden mank gaan.

De ECC40 is een prima buis voor audio. Philips (en andere merken) hebben de ECC40 dan ook in veel versterkers toegepast. Een nadeel van de ECC40 is de 600 mA gloeistroom (tegen 300 mA voor de ECC83) maar daar dienst een beetje hobbyist niet voor terug.

Ik heb de ECC40 (één per kanaal) in een hoofdtelefoonversterker gebruikt en ben zeer tevreden over de geluidskwaliteit. Ik ervaar geen 'te sterke afgifte' of 'rauwe afgifte'.

Hoofdtelefoonversterker "Aikido" met ECC40 en E182CC

Groet,
Robert


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum