Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A (Techniek Radio/TV)

door Peter1952 @, 19.05.2022, 09:55 (679 dagen geleden) @ RichardvD

De AVR-spanning wordt vanaf de bovenzijde van R10 afgenomen. R10 is de detectie weerstand en hierover onstaat een gelijkspanning doordat het M.F.-signaal gelijkgericht wordt. Op deze gelijkspanning is ook de modulatie van het M.F.-signaal gesuperponeerd. Die gelijkspanning wordt gebruikt om bij sterke zenders de meng- en M.F.-buis terug te regelen.
Door R10 en C10 wordt de gemiddelde waarde uit het gedetecteerde signaal afgeleid en hiermee wordt ook het afstemoog gevoed.

Je moet dus eerst de werking van de AVR controleren. Zoals al eerder aangegeven, is meten achter R10 lastig omdat er kans bestaat dat de meter een te grote belasting vormt. Je kunt ook de schermroosterspanning van de ECH81 of ECH81 meten. Als je op een sterke zender afstemt dan moet deze spanning duidelijk hoger worden. Is dat niet zo dan kan het zijn dat de gevoeligheid te laag is of er een fout in het AVR-circuit zit, bijvoorbeeld R8 en C10.

Overigens lijkt me de aangegeven waarde van C10 wel erg laag, die zou 100 pF zijn, die zou eerder iets van 10 nF. moeten zijn.
Als de AVR wel goed werkt, dan R22 controleren.

Groeten,
Peter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum