Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A (Techniek Radio/TV)

door RichardvD @, 22.05.2022, 22:01 (695 dagen geleden) @ Peter1952

Je moet dus eerst de werking van de AVR controleren. Zoals al eerder aangegeven, is meten achter R10 lastig omdat er kans bestaat dat de meter een te grote belasting vormt. Je kunt ook de schermroosterspanning van de ECH81 of ECH81 meten. Als je op een sterke zender afstemt dan moet deze spanning duidelijk hoger worden. Is dat niet zo dan kan het zijn dat de gevoeligheid te laag is of er een fout in het AVR-circuit zit, bijvoorbeeld R8 en C10.

AVR spanning gemeten op pin 1 van de DM71 zet ik hieronder even neer. Deze spanning op het rooster van de ECH81 is ongeveer gelijk maar plm. -0.2 V lager.

KG: Hoogste freq= -0,422(V) en wanneer je afstemt naar de laagste freq. loopt deze evenredig naar -0,812(V).
VB: Hoogste freq= -0,393(V) en wanneer je afstemt naar de laagste freq. loopt deze evenredig naar -0,725(V).

Spanning loopt gewoon gelijkmatig op of af afhankelijk van de afgestemde frequentie, ongeacht de signaal sterkte. Lijkt dus alleen iets van de afgestemde kring op te pikken en niets van het eigenlijke signaal. Weet nog even niet hoe ik nu verder moet zoeken.

MG en LG: Blijft over het hele bereik ongeveer -0,4 (V).

Overigens lijkt me de aangegeven waarde van C10 wel erg laag, die zou 100 pF zijn, die zou eerder iets van 10 nF. moeten zijn.

Ik heb C10 even vervangen voor 10 nF, Hierna kwam er rook uit de radio, Weerstand R1 werd verschrikkelijk heet.

Met een 9(V) batterij het afstemoog gecontroleerd en deze gaat bij -9(V) netjes dicht dus deze lijkt het wel gewoon te doen.

R22 meet goed, R3 vervangen evenals R9 en R10 en ook C28 en C29.

Verder de PU aansluiting hersteld en hier een audio signaal van een transistorradio ingestuurd en dit komt netjes over de speakers aan dus dat deel lijkt vanaf de EBC81 gewoon te werken.

Ik weet het even niet meer waar ik nu moet gaan zoeken. Ga deze week mijzelf nog maar eens wat verder verdiepen in het feit waarom ik alleen de afgestemde frequentie o.i.d. lijk door te krijgen in het AVC signaal.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum