Uitleg typeplaatje (Algemeen)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 09.06.2022, 21:57 (897 dagen geleden) @ Han
Bewerkt door Maarten Bakker, 09.06.2022, 22:04

In onderstaande uitleg laat ik de eerste 5 a 10 jaar van de radioproductie buiten beschouwing, toen moesten diverse coderingssystemen nog hun definitieve vorm krijgen, hoewel dat soms al wel zichtbaar was.

"99"
/01 en /99 zijn de zogeheten uitvoeringsnummers, ook streepnummer of schrapnummer genoemd. /00 is de basisuitvoering en wordt vaak weggelaten.

In het systeem zoals op bruingoed tot 1980 gebruikt werd, zijn de eerste handvol uitvoeringsnummers gereserveerd voor cosmetische en andere kleine verschillen. Daarna krijg je een hele reeks nummers die verschillende bestemmingen (land of regio) aangeven, en tot slot weer een aantal voor bijzondere dingen.

Kennelijk vond men het in Zweden gemaakte model afwijkend genoeg om een onderscheid te moeten maken voor het op voorraad houden, de verkoop en/of de service, en kreeg dat /99 mee.

Maar Zweden, dat was toch de letter S in het typenummer?
De landletters in het typenummer zijn gebonden aan de nationale verkoopsorganisatie die vond dat het toestel er moest komen, en hoeven niet altijd overeen te komen met de plaats van productie of de bestemmingsmarkt. Dit toestel is weliswaar in Zweden gemaakt, maar kennelijk besteld door de Nederlandse Philipsorganisatie. Vergelijk ook de B4X11A die in principe identiek is aan de B4D11A en ook uit Wetzlar kwam.

Waar gemaakt?
Dat heb ik in mijn korte reactie al aangegeven, de letters in het serienummer geven doorgaans de plaats aan waar de laatste productiebewerking heeft plaatsgevonden. Meestal is dat de Philipsvestiging waar de gehele fabricage heeft plaatsgevonden, maar in Eindhoven en later in Acht, werden ook wel apparaten omverpakt, ingekast of van andere merkspijkers voorzien. Ingekochte apparaten kregen een cijfer vóór de letters, en die cijfers werden gerecycled dus kunnen op verschillende fabrieken wijzen. Op buizenradio's uit de jaren '60 is een serienummer dat met 1A begint doorgaans een product van Mivar. Ik heb nog nooit een Philips buizentoestel uit Japan gezien, maar als dat bestaat dan draagt het de letters FF voor Nihon Philips en kan het door elke willekeurige fabrikant uit die regio gemaakt zijn.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum