Eenheid condensatoren (Techniek Radio/TV)

door Peter1952 @, 08.07.2022, 10:49 (869 dagen geleden) @ Ton1218

In o.a. de schema’s van Philips worden de waarden van condensatoren aangegeven in pF. Dus in jouw voorbeeld is die condensator 220pF. Een condensator waarbij staat bijvoorbeeld 22k wil zeggen 22 kilopicofarad oftewel 22.000 pF, ook wel 22 nF (1 kpF = 1 nF = 1000 pF).
Bij grote waarden en elco wordt de waarde opgegeven in uF (micro Farad).
Er zijn verschillende soorten condensatoren:

- Keramische condensatoren: Deze bestaan bij oude toestellen uit een buisje waar twee draden aan zitten. Deze condensatoren kunnen een bepaalde kleur hebben. Meestal zijn dit soort condensatoren niet verdacht, die kun je in eerste instantie laten zitten.
Ze zitten hoofdzakelijk in het H.F.- deel.
- Styroflex condensatoren: Dit zijn min of meer doorzichtig. Geven meestal geen problemen. Dus ook laten zitten.
Zitten ook hoofdzakelijk in het H.F. - deel.
- Papier condensatoren. Bij Philips zijn die zwart van kleur en na 60 jaar in de regel en in waarde verlopen en lek. Dit zijn de condensatoren die voor problemen (kunnen) zorgen. Die kun je beter vervangen.
- Polyester condensatoren. Philips ging aan het eind van de 50’er jaren over op het gebruik van polyester condensatoren. De eerste waren groen van kleur, later werden ze beige van kleur (mosterd condensatoren). Ze zijn een stuk kleiner dan papiercondensatoren en zeer betrouwbaar. Meestal hoef je die niet te vervangen.

Je dient je dus in eerste instantie te focussen op de zwarte papiercondensatoren.
Niet beginnen met maar als een gek alles te vervangen, dat leidt meestal tot teleurstellende resultaten. In eerste instantie alleen de exemplaren vervangen die op kritieke plaatsen zitten (koppel condensatoren en condensatoren van anode eindbuis naar massa alsmede ratelcondensatoren).
Als het toestel dan eenmaal speelt, kun je stapje voor stapje de rest doen.

Ook weerstanden die dienen voor de voeding van de schermroosters van de ECH81, EF89 (ook wel EBF80/89) en EF85 dien je op waarde te controleren. Als dit nog composiet weerstanden zijn, zijn die meestal sterk verlopen. Die vervang je dan door 1 W. types.
Composiet weerstanden zijn in feite ook altijd verdacht. Ook hier weer: Niet alles in één keer vervangen, maar stapje voor stapje en tussentijds het toestel testen. Dan weet je of het goed gegaan is.

Succes!

Groeten,
Peter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum