Reparatie Yarland PRO-88SE buizenversterker (Techniek Radio/TV)

door Kees van Dijke ⌂ @, Heerlen, 09.07.2022, 10:48 (868 dagen geleden)

Afgelopen week werd ik aangenaam verrast met de defecte Yarland PRO-88SE versterker. Deze werd keurig netjes in de fabrieksverpakking aangeleverd. Bij elke foto geef ik nog een nader verslag.

[image]

De versterker staat in volle glorie te spelen op de Philips FB825 luidsprekers. Geen processing, geen toonregeling, niks ertussen. Gewoon rechtstreeks op de soundcard aangesloten en genieten van een prima toon balans en drukvolle basweergave.

[image]

De 4 dikke KT88-98 heb ik in 2008 in Shenzhen gekocht. Een wonder dat die de checked luggage tijdens de lange vliegreis hebben overleefd.

[image]

Moeilijk te zien, maar op de KT88 buisvoeten zitten 150R 5W weerstanden gemonteerd tussen anode en schermrooster. Zo werken de KT88 buizen als triode. Enkele voordelen van triode is dat de vervorming afneemt en de inwendige weestand wat lager wordt, echter bij balansversterkers met spanningstegenkoppeling is dat niet zinvol. Je verliest ook ongeveer de helft van het uitgangsvermogen. De EL84 buizen voor de schermrooster spanning van de KT88 buizen zijn dus ook werkloos.

[image]

De 150R 5W schermrooster weerstanden zijn nu op de kathodes van de EL84 buizen aangesloten. Ik weet niet of het de originele waarde is, maar schermrooster weerstanden mogen variëren van 100R tot 2K2.

[image]

In de kathode leiding van de EL84 heb ik 220K 2W weerstanden opgenomen om de elco's na uitschakelen langzaam te ontladen.

[image]

In de kathode leiding van de EL84 heb ik 220K 2W weerstanden opgenomen om de elco's na uitschakelen langzaam te ontladen.

[image]

Voordat ik deze versterker ging repareren, heb ik eerst alle buizen getest met de AVO 2-panel Valvetester. Deze meet de steilheid van de buizen, wat op zich een betrouwbare meting is. Een steilheid van meer dan 60% is vaak prima, maar het liefst wil je de buizen ook zo dicht mogelijk bij elkaar gematched hebben. De percentages zijn in feite de schaalaflezingen van de AVO Valve Tester.

[image]

Wanneer je niet over het schema van de versterker beschikt, dan maak ik er zelf maar eentje. In dit geval wilde ik de EL84 buizen weer aan het werk hebben, zoals de fabrikant dat bedoeld heeft. Van de KT88 Tetrode is algemeen bekend dat de schermroosterspanning lager moet zijn dan bij Penthodes van o.a. Philips, Telefunken en RFT. Mijn target is om bij 450 Volt anodespanning een vaste 350 Volt schermroosterspanning te verkrijgen. Ik heb wel R9 en R10 toegevoegd, zodat de elco's van 47 µF mooi ontladen worden.

[image]

Zo'n AVO 2-Panel Valvetester is handig en je kan er ook de moderne buizen mee doormeten. Voor de ECC83 heb ik de 12AX7 data gebruikt. Voor de KT88 de EL34 data. Deze klopt niet helemaal, maar geeft toch wel een goede indicatie. Voor de 6N8P heb ik de 6SN7 data genomen. Het is handig als je datasheet van verschillende buizen eerst met elkaar gaat vergelijken.

groetjes,
-=Kees=-


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum