Zelfbouw batterij reflex-ontvanger (Techniek Radio/TV)

door Wolfgang @, 16.07.2022, 09:35 (651 dagen geleden)

Jaren geleden kocht ik op een beurs een heel eenvoudig ontvangertje met één buis type 1299 (3D6).
Het was een beginners project, gewoon een roosterdetector met terugkoppling te gebruiken met een hoofdtelefoon.

Het zou een opwaardering zijn als ook een luidspreker aangesloten kan worden, want er is plaats voor een tweede buis! Dus nog een 1299 pentode erbij gezet die dan een ouderwetse speaker met een magnetisch systeem aanstuurd. Dit werkt goed, maar alleen de sterke stations waren met voldoende volume hoorbaar. Er was blijkbaar een tekort aan versterking....

Omdat er voor een derde buis geen ruimte is kwam het idee van de zogeheten „reflex schakeling“ in mij op. Bij de gekozen opstelling is het mogelijk de eindtrap ook als hf versterker te laten functioneren! Heel belangrijk is wel een goede scheiding van de beide signalen!
Het heeft mij een aantaal uren gekost om het geheel vrij van ongewenst genereren te krijgen!
Onmisbaar zijn de vier mini-smoorspoeltjes (Dr 1 tot Dr 4, met ferrietkern) die het hf-component blokkeren maar het lf-component doorlaten.
[image]
Omschrijving in detail van de werking:
Het antennesignaal is via een draaicondensator verbonden met het stuurrooster van de eindbuis.
Dr 3 voorkomt dat niets naar de verkeerde kant weglekt.
Van de anode wordt de versterkte hf m.b.v. een 25pF trimmer naar de ingang van de roosterdetector geleid. Dr 4 voorkomt dat er hf richting speaker verloren gaat.
Wij zien bij de anode van de eerste buis twee smoorspoelen (Dr 1 en Dr 2) achter elkaar geschakeld. Samen met de bijbehorende 1nF condensatoren verkrijgen wij een goede onderdrukking van de resterende hf, die niet weer naar de eindbuis mag vloeien!

[image]

Ervaringen met de „nieuwe“ ontvanger:
Overdag is hier in Zuid-Limburg op de middengolf met dit soort toestel niets te horen.
Eerst bij duisternis komt er leven in mits een goede antenne plus aarde is aangesloten!
Met mijn 12m onderdakantenne zijn zeker 15 stations luid te ontvangen. Dat was eerst niet zo. Alternatief heb ik in mijn tuin een draad van 8m in de struiken gehangen, dan zijn het ca.10 stations.
Er komen drie zenders, Milaan 900kHz, Engeland 1053kHz en Lyca Radio 1458kHz uit London zo sterk door dat een reductie noodzakelijk is. Hiervoor dient de variabele condensator bij de antenne ingang.

[image]

De gloeidraadaccu van VARTA is namaak. Ik heb er twee D cellen à 1,5V ingestopt!
Ook de anodebatterij is meer voor de show. Hierin verborgen zitten tien Ni-Mh accu's à 9V om aan de vereisde 90V te komen. De negatieve roosterspanning voor de eindbuis wordt met drie Ni-Mh accu's type AA verkregen. Opgeladen is dat 3,9V.

Mvg, Wolfgang


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum