Leuk buizenversterkertje met iets extra`s (Techniek Overig)
Deze man heeft een leuk versterkertje gebouwd met alleen TV buisjes.
Maar wat interessant is, is het trucje met de triode en magneet.
Ik vraag mij als of dit ooit in een apparaat commercieel zo toegepast is?
https://www.youtube.com/watch?v=nLNo3eABxh4
Grtz,
Erik
Leuk buizenversterkertje met iets extra`s
door Ouwe Schipper , Sassenheim, 22.07.2022, 16:43 (853 dagen geleden) @ Erik
In 1932 heeft men in Duitsland al geëxperimenteerd met de "Magnetfeldröhre"
De voorloper van het magnetron zoals dat in 1940 werd uitgevonden door de
heren Randall en Boot, in de universiteit van Birmingham
De invloed van een magneet op wat een radiobuis doet was allang bekend,
Er zijn zelfs gelijkrichtbuizen gemaakt met een magneetspoel eromheen
Nico
--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg
Leuk buizenversterkertje met iets extra`s
door Robert Gribnau, 22.07.2022, 17:45 (853 dagen geleden) @ Erik
Merkwaardig geval. Ik heb niet de volledige 20 minuten 'uitgezeten' maar slechts enkele passages en de schema's bekeken dus best mogelijk dat ik wat gemist heb.
Ik krijg de indruk dat de versterker geen voedingstransformator heeft. Als hij dan ook geen scheidingstransformator gebruikt, is zijn versterker levensgevaarlijk.
Ik dacht dat hij ergens in de video aangeeft dat de versterker 130 mA trekt (exclusief gloeistroom). Dan zou de spanningsval over de 1K weerstand in de voedingslijn maar liefst 130 V zijn. De weerstand zou dan 16,9 Watt dissiperen, maar is volgens het schema slechts 10 Watt. De eindtrap zou dan met maar rond de 100 V werken. Ik vraag me af waarom. En zou die kleine uitgangstransformator 125 mA aankunnen?
Waarom die 1M weerstand in de anodeleiding van de eerste trap? Daardoor zal die trap met een zeer lage anodespanning en anodestroom werken.
De waarde van de ontkoppelcondensator voor het schermrooster van de PL81 is slechts 100 nF, wat echt veel te laag is.
Als de 47K weerstand in de stuurroosterleiding van de PL81 is bedoeld als 'gridstopper', dan zit hij aan de verkeerde kant van de lekweerstand van 470K.
De totale versterking lijkt me voor een audio versterker ongewoon hoog. De versterking van de eerste trap zal rond 40 X liggen (groffe schattinjg). De tweede trap zal tegen de 100 x versterken (groffe schatting). Om die enorme versterking te 'beteugelen' zou de mate van tegenkoppeling ongewoon hoog moeten zijn.
Hij past geen weerstand toe tussen de secundaire en de 100 Ohm weerstand in de kathodeleiding van de eerste trap. Dat zou dan inderdaad een enorme mate van tegenkoppeling geven. Maar ik geloof simpelweg niet dat de versterker zo stabiel kan werken.
Dus ik weet niet waar we aan het einde van de video nu precies naar luisteren. Persoonlijk denk ik dat we voor de gek worden gehouden.
Groet,
Robert
Leuk buizenversterkertje met iets extra`s
door rkamp , Den Haag, 22.07.2022, 19:55 (853 dagen geleden) @ Robert Gribnau
Leuk buizenversterkertje met iets extra`s
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 23.07.2022, 18:59 (852 dagen geleden) @ Robert Gribnau
Ik denk dat het een beetje een rommelaar is, maar wel eentje die heel netjes kan bouwen!
Hij geeft overigens zelf aan dat hij een scheidingstrafo gebruikt, en dat het een inefficient ontwerp is. Hij weet dan weer niet wat een capacitive dropper is, en ik betwijfel een beetje of hij het gloeicircuit correct doorgerekend heeft (diode halveert vermogen, en niet zoals hij zegt de spanning!).
Ik heb niet meegekregen of hij nou begrijpt dat je een trafo zonder spleet, niet echt als sngle ended uitgangstrafo kunt gebruiken.
Leuk buizenversterkertje met iets extra`s
door Erik , 23.07.2022, 23:51 (852 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Hoi,
Wat betrekking tot het gebruik van een nettrafo zonder luchtspleet.
Een gedachte waar ik al even mee loop:
Wat als deze nettrafo een tweede laagspannings wikkeling heeft.
Door deze wikkeling laat je een DC-stroom lopen welke een tegengesteld magneet-veld in de kern opwerkt. (tegengesteld aan het magneet-veld dat door de ruststroom veroorzaakt wordt.
Op deze manier raakt de kern niet in verzadiging en is je nettrafo een prima uitgangstrafo?
(even winding-capaciteit, freq. bereik en andere spec`s buiten beschouwing gelaten)
Grtz,
Erik
Leuk buizenversterkertje met iets extra`s
door rkamp , Den Haag, 24.07.2022, 00:40 (852 dagen geleden) @ Erik
Ja, dat is mogelijk.
Zoek op de website van Menno van der Veen eens naar 'het Project'.
Gr. Remko.
Leuk buizenversterkertje met iets extra`s
door Ouwe Schipper , Sassenheim, 24.07.2022, 06:57 (851 dagen geleden) @ Erik
Maar wel opletten dat die gelijkstroom bron
geen kortsluiting geeft op het audio vermogen
Nico
--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg
Leuk buizenversterkertje met iets extra`s
door Robert Gribnau, 24.07.2022, 10:31 (851 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Hij bouwt inderdaad wel erg netjes, en zeker netter dan ik. Jammer dat het qua schema zo rammelt.
Zoals al gezegd, is een gevolg van de 1M weerstand in de anodeleiding van de eerste trap dat deze met een ongewoon lage anodespanning en anodestroom werkt. Ik werk dat nog iets uit.
Als B+ inderdaad ongeveer 100 V is (wat wel in overeenstemming lijkt met de lage waarde van de kathodeweerstand van de PL81) zal de anodestroom van de eerste trap alvast lager moeten zijn dan 0,1 mA omdat de spanningsval over de 1M weerstand met 0,1 mA al 100 V zou zijn (er blijft dan geen spanning over voor de buis zelf).
Stel nu eens dat de anodestroom 0,05 mA zou zijn (dan zou de anodespanning 47,2 V zijn). De kathodespanning zou dan maar zo'n 0,075 V zijn (de bias is dan dus maar zo'n -0,075 V). Bedenk daarbij dat roosterstroom al inzet bij een bias van -1,3 V. Er zal met maar -0,075 V aan bias dus roosterstroom lopen door de potmeter. Het gevolg van die roosterstroom is weliswaar dat de bias iets toeneemt, maar met slechts 1M is de waarde van de potmeter te laag om de juiste bias via deze methode te bereiken. Gevolg: Met maar een klein beetje ingangssignaal gaat de zaak al flink in vervorming.
Ook de tweede trap werkt met een te lage bias. De anodestroom moet in ieder geval lager zijn dan 0,55 mA omdat de spanningsval over de anodeweerstand met die anodestroom al 100 V zou zijn. Stel dat de anodestroom 0,25 mA is. Dan zou de spanningsval over de kathodeweerstand van 2K2 maar zo'n 0,55 V zijn (de bias is dan -0,55 V). De waarde van de roosterlekweerstand is 470K, dus veel te laag om de bias via roosterstroom op een juiste waarde te krijgen. Dus ook daar gaat de boel met een beetje signaal al flink in vervorming.
Groet,
Robert
Leuk buizenversterkertje met iets extra`s
door Piet van der Pol , Alblasserdam, 24.07.2022, 17:05 (851 dagen geleden) @ Robert Gribnau
"The proof of the pudding is in the eathing". Hij heeft zijn eigen puddinkje gemaakt. Zeker niet volgens een standaard recept. Maar hij is kennelijk tevreden over de smaak.
Ook zaken die volgens de standaard regels niet zouden kunnen werken, doen dat in de praktijk soms toch. En met een flinke tegenkoppeling (de ingangsimpedantie van de 1ste buis wordt dan ook een stuk hoger), kan het zeker nog aardig klinken.
Een voedingstrafo als uitgang wordt wel vaker toegepast. Het probleem is dan de wat beperktere bandbreedte, maar de stabiliteit kan verrassend goed zijn. Door de eenvoudige wikkelmethode is de spreidingszelfinductie hoger, maar de parasitaire capaciteit minimaal, en ook de HF resonanties van de trafo. Dus kan er toch nog behoorlijk tegengekoppeld worden.
Piet
Leuk buizenversterkertje met iets extra`s
door Robert Gribnau, 25.07.2022, 07:39 (850 dagen geleden) @ Piet van der Pol
Eerder schreef ik dat ik denk dat we voor de gek worden gehouden. Of meer in jouw terminologie: Ik heb niet kunnen zien dat hij de pudding (conform zijn schema) daadwerkelijk heeft gegeten.
Groet,
Robert
Leuk buizenversterkertje met iets extra`s
door Patrick2 , Antwerpen, 22.07.2022, 18:58 (853 dagen geleden) @ Erik
Ik vind dit wel cool! Je vindt meer schema's voor versterkers met tv buizen op het internet maar dit is een aparte benadering. Dank je voor de link, Erik, ik vond het fijn om naar te kijken.
Leuk buizenversterkertje met iets extra`s
door huub.jak , 24.07.2022, 09:19 (851 dagen geleden) @ Patrick2
Ik vind het allemaal wel luik zelf bouwen
Maar heeft het ZIN bvb
Hoe is de klank sommige bouwsels
Klinken voor geen meter dus waar is men mee bezig
Zelf bouwen is luik met de juisten
onder delen zo dat het wat goeds word
ook om ante horen .
Huub