Leuk buizenversterkertje met iets extra`s (Techniek Overig)

door Robert Gribnau, 24.07.2022, 10:31 (614 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Hij bouwt inderdaad wel erg netjes, en zeker netter dan ik. Jammer dat het qua schema zo rammelt.

Zoals al gezegd, is een gevolg van de 1M weerstand in de anodeleiding van de eerste trap dat deze met een ongewoon lage anodespanning en anodestroom werkt. Ik werk dat nog iets uit.

Als B+ inderdaad ongeveer 100 V is (wat wel in overeenstemming lijkt met de lage waarde van de kathodeweerstand van de PL81) zal de anodestroom van de eerste trap alvast lager moeten zijn dan 0,1 mA omdat de spanningsval over de 1M weerstand met 0,1 mA al 100 V zou zijn (er blijft dan geen spanning over voor de buis zelf).

Stel nu eens dat de anodestroom 0,05 mA zou zijn (dan zou de anodespanning 47,2 V zijn). De kathodespanning zou dan maar zo'n 0,075 V zijn (de bias is dan dus maar zo'n -0,075 V). Bedenk daarbij dat roosterstroom al inzet bij een bias van -1,3 V. Er zal met maar -0,075 V aan bias dus roosterstroom lopen door de potmeter. Het gevolg van die roosterstroom is weliswaar dat de bias iets toeneemt, maar met slechts 1M is de waarde van de potmeter te laag om de juiste bias via deze methode te bereiken. Gevolg: Met maar een klein beetje ingangssignaal gaat de zaak al flink in vervorming.

Ook de tweede trap werkt met een te lage bias. De anodestroom moet in ieder geval lager zijn dan 0,55 mA omdat de spanningsval over de anodeweerstand met die anodestroom al 100 V zou zijn. Stel dat de anodestroom 0,25 mA is. Dan zou de spanningsval over de kathodeweerstand van 2K2 maar zo'n 0,55 V zijn (de bias is dan -0,55 V). De waarde van de roosterlekweerstand is 470K, dus veel te laag om de bias via roosterstroom op een juiste waarde te krijgen. Dus ook daar gaat de boel met een beetje signaal al flink in vervorming.

Groet,
Robert


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum