Kleine AF7 (Techniek Radio/TV)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 03.08.2022, 10:31 (580 dagen geleden) @ huub.jak

Dat is een Grijs kaft boek met de zelfde afmeting
als de zwarte .het boek is van 1939/40

Huub, ik ben net als Robert door jou op het verkeerde spoor gezet. Ben ook gaan kijken in deel 1 van de 'zwarte reeks' (Ir. Deketh 1943) maar kon net als Robert daar niets in vinden over de verschillen tussen de EF6 en de EF9.
Nu blijkt het plotseling een grijs boek te zijn van iets oudere datum en die bezit ik niet. Never mind, ik verwijt je niets.

Ik heb de hele zwarte reeks van Philips m.u.v. deel 6 en in totaal betreft dat 12 delen. Heb daarin nog even verder gekeken. De EF6 en de EF9 worden beide uitgebreid beschreven in deel 2, daarvan heb ik een Engelse druk uit 1949.
Op de verschillen tussen beide typen voor wat LF versterking betreft wordt daar verder niet ingegaan.

EF 6 op blz 67. de kraterestiek is beter voor Lf gebruik audio

De verklaring is, en die geldt algemeen, is dat de EF9 een z.g. 'staartbuis' is. Dat zijn buizen met een regelbare steilheid en die geven, zeker bij grotere AF signalen, meer vervorming. Dergelijke buizen zijn ontworpen voor gebruik in HF en MF versterkers al dan niet met automatische versterkingsregeling (AVR).

....heb er ook vier stuks

Ik heb hier nog 14 stuks EF6 liggen waarvan 13 ongebruikt en 'nieuw' in verpakking. De EF6 is een uitstekende buis voor LF versterking, ik gebruik er momenteel overigens maar 2 stuks in een SE triode eindtrap i.c.m. met een 300B.

In Nederland is de EF6 zeer gangbaar en ook nog makkelijk en goedkoop te vinden. Kijk bijv. eens bij Wim op z'n site. De oorzaak daar van is o.m. dat de EF6 veel in draadomroepversterkers van PTT zijn gebruikt. Philips had dus een goede klant aan PTT en de draadomroep is pas in 1973 afgeschaft.

Ook is er een Amerikaanse metalen octal variant uit de jaren '30 die qua karakteristieken erg op de EF6 lijkt. Het type daarvan weet ik zo snel even niet, evenmin of het ene type op de andere geïnspireerd is en hoe dat dan precies zit.

Vr. groet, Ron

--
PA0RKG.....even if the plate glows red, the tube isn't dead !!


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum