Sluipverbruik batterij-portable (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 04.08.2022, 11:36 (7 dagen geleden)

Laatst op de beurs een leuke batterijradio meegenomen, een Tesla 3101B. Inmiddels geconstateerd dat hij werkt, alleen mijn oplaadbare 9V-blokjes waren na jaren niet gebruik uitgeput dus rijp voor de recycling.

Een batterijradio laten spelen op een netvoeding is niet het echie voor mij, dus de tip van Ouwe S gevolgd en 10 blokjes bij de Action gehaald. Prijs inderdaad heel laag, 1,16 per stuk dus voor incidenteel gebruik goed te doen.

Of ik er lang mee ga doen.... [image] zal afhangen van of ik de batterij laat zitten. Bij veel batterijportables blijft de batterij aangesloten, hier via R2 van 800k, op een afvlak-elco, hier C41 van 32uF, zodat deze onder spanning blijft staan en langer meegaat. Stroom opgemeten: 17mA op volle kracht en 9mA in de spaarstand, dat is stevig (veel portables werken voluit op 10mA) maar exact volgens de service docs. Alleen schrok ik wel een beetje van de stroom als het toestel uit staat: die zakt naar 50uA en loopt dan weer op tot 80uA. Het zou natuurlijk kunnen dat de elco nog wat moet formeren en dat de stroom nog terug zou lopen.

Maar met deze sluipstroom lekt er toch per dag zo'n 2 mAh uit je blokjes en zijn ze na drie maanden uitgeput! (Ik dacht dat zo'n P-blokje ongeveer 180mAh bevat maar daarover staat niets op de batterij of de verpakking.) Dus je Tesla een paar maanden wegzetten met de batterijen erin kun je beter niet doen.

Is mijn sluipstroom uitzonderlijk hoog? Zijn er anderen die hun elco-stroom wel eens hebben opgemeten? Of die merken dat een volle batterij na een paar maanden in een portable toch leeg is?

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum