Gezocht paneelmeter DC 300 Volt (Gezocht)

door Piet Kralt @, Rotterdam, 11.08.2022, 14:11 (626 dagen geleden) @ Joko
Bewerkt door Piet Kralt, 11.08.2022, 14:16

Wel even oppassen. Verreweg de meeste analoge paneelmeters zijn stroommeters. Die kun je aanpassen voor spanningsmeting door een voldoend grote voorschakelweerstand te gebruiken. Mogelijk vervult die 450k weerstand hier deze functie.

Bij apparaten kun aan de buitenkant meestal niet zien hoe de meter is aangesloten. Meterschalen zijn - net als papier - zeer geduldig. Je gelooft toch niet dat in een centrale of onderstation tien- of honderdtallen KV direct op de paneelmeter zijn aangesloten? De documentatie van het apparaat zal wel uitsluitsel geven hoe de schakeling in elkaar steekt. In het eenvoudigste geval is die 450k weerstand het enige. Mogelijk zit er ook nog ergens een afregelpotje.

Weekijzermeters werken iets anders dan draaispoelmeters. De schaal is van zichzelf niet lineair en er zijn vaak kunstgrepen toegepast om dat enigszins te verbeteren. Verder is dit type meter niet gevoelig voor de aansluitrichting en derhalve ook geschikt voor wisselspanning (of stroom). Als de meter alleen voor het meten van anodespanning wordt gebruikt, is geen gebruik gemaakt van deze eigenschap.

De kans dat je precies eenzelfde meter vindt, is nul komma nul weinig. Zover mogelijk is het handig om uit te zoeken wat de eigenschappen van de originele meter waren. Belangrijk zijn hierbij vooral de weerstand en de maximale stroom. (In dit verband de stroom die volle uitslag van de meter oplevert.) Met de juiste weerstand(en) is de vervangende meter dan aan te passen voor de 300V. Verder is het wel mooi als die meter mechanisch op de plaats van de oude past.

De schaal van de originele meter is waarschijnlijk niet bruikbaar. Er is (was in elk geval) software op het internet te vinden waarmee je prima schalen kunt ontwerpen. De laatste keer is voor mij nu al weer jaren geleden maar de schaal die ik toen afgedrukt heb, is nog steeds in gebruik.

Succes met de reparatie.

Piet Kralt


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum