Labvoeding 1.25-350V met buizen en halfgeleiders (Techniek Overig)
Goedemorgen dames en heren,
Ik heb zojuist een project afgerond wat al een tijdje in mijn achterhoofd speelde: een labvoeding met buizen welke tot praktisch nul volt te regelen is.
Nu kreeg ik onlangs van Radiowizzard een chassis met voedingstrafo en smoorspoel kado, dus ik ben aan het bouwen geslagen!
Normaliter zou je daar twee neon stabilisatiebuizen een stuurbuis en aanverwante gloeiwikkelingen voor nodig hebben.
Een modernere oplossing met halfgeleiders naar het zogenaamde "Maida" principe trok mij meer, hierbij regelt het IC de buis door de rooster-kathodespanning te moduleren.
Nu zijn er diverse driepoten die dit wel kunnen maar omdat deze driepoten de rooster-kathodespanning van de buis regelen moeten ze wel flink wat spanning kunnen weerstaan. met bijv een EL34 in triode met 500V Anode-kathode, heb je wel 100V(!) rooster kathodespanning nodig om de buis af te knijpen. Idem voor triodes zoals de ECC230/6080
Een zo'n driepoot met een ingangs-uitgangspanning specificatie van 125V bestaat: de TL783, dit is een heel vernuftig IC met betere specificaties dan de "317"
Een nadeel van de 783 ten opzichte van de 317 is de hoge minimum belastingstroom van 15mA. dit kan je niet allemaal door de potmeter laten lopen want dan loopt de dissipatie in de potmeter te hoog op.
Ik had een trafo met 6.3V voor de EL34/6L6 buizen en nog een wikkeling van 4V, die 4V wikkeling kwam goed van pas, want die heb ik gebruikt om een stroombron te voeden welke de uitgang van de voeding constant met ongeveer 14mA. Hiervoor wordt de spanning eerst verdubbeld met twee condensatoren en twee diodes. met een extra condensator voor de afvlakking. Een IRF740 in combinatie met een BC547 vormt de stroombron belasting voor de uitgang.
Een ander vernuftig idee wat ik had was als volgt: die regelaar kan niet met minder dan 8V ingangs-uitgangspanning werken, dus ik dacht als ik de gloei voor de twee EL34/6L6 toch aan de kathode moet hangen? waarom verdubbel ik die 6.3V niet en voer dat naar de roosters? Zodoende kan de regelaar de buizen vol uitsturen.
Al het bovenstaande gecondenseerd komen we bij het volgende principeschema.
Onderstaand nog wat foto's van de prototype opbouw.
Ik ben nog van plan een print te ontwerpen voor deze schakeling. Laat even weten als je interesse hebt, De ogentester draait momenteel een prototype van.
Met vriendelijke groet,
Florick