Een Reversed Action nep-oog van LEDs (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 08.09.2022, 15:18 (390 dagen geleden)

Misschien heeft iemand nog iets aan dit idee: een nep-afstemindicator van groene LEDs, opgenomen in de anodeleiding van de MF-buis.

Je kunt in de anodeleiding van de MF-buis best twee tot zes groene LED-jes opnemen, dit geeft een spanningsverlies van 5 tot 15V maar dat merk je nauwelijks. De LEDjes laat je naar buiten schijnen en op hun lichtsterkte kun je vrij goed de beste afstemming vinden. Om te voorkomen dat HF-stromen door het hele toestel lopen, sluit je die bij de anode kort met een condensator. Dit was mijn eerste idee:

[image]

Je onderbreekt de anodeleiding, zet er een 100n condensatortje voor de HF stroom en de gelijkstroom gaat door de LEDs. Met een parallelweerstand per LED geef je ze verschillende gevoeligheden. Uiteindelijk heb ik voor vier parallelweerstanden van 3k, 1k5, 1k2 en 750R gekozen.

Anders dan bij een echt oog, moet je natuurlijk op minimaal licht afstemmen. Want bij sterker signaal neemt de stroom door de buis af. Uiteindelijk zie je bij steeds sterker afstemmen, de LEDjes een voor een zwakker worden en uitdoven. De lichtkleur van de LEDjes lijkt best veel op oude afstemogen.

Wat ik nog wel lastig vind is hoe je dat dan weer mooi in de radio plaatst rond de oude UM4 (die je natuurlijk moet laten zitten als er serievoeding van gloeidraden is, zoals in de Philips BX645U).

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum