Dag Teerknollen AG4756 (Techniek Overig)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 08.09.2022, 22:05 (588 dagen geleden) @ Hans Op den Camp
Bewerkt door Maarten Bakker, 08.09.2022, 22:48

De oorspronkelijke papiercondensatoren aan de ingang (en eentje die zo te zien tussen massa en motorframe zit) laten zitten of condensatoren met een lagere werkspanning dan de oorspronkelijke (!) plaatsen, is erg slecht advies als je de technische achtergrond er niet bij geeft en gewoon slecht advies als je die er wel bij geeft maar zegt dat je niet meteen dood zal neervallen als je een beetje uitkijkt wat je doet.

Condensatoren tussen "net en aanraakbaar", dienen geen werkspanningen onder 800VDC te hebben (dat wist Philips toen ook al) en niet van een type te zijn dat ernaar neigt om lekstroom te vertonen of door te slaan. Om de eerste reden vallen de gele types af en om de tweede reden valt het laten zitten af. Een papiercondensator zal nu eenmaal ooit een keer lekken of doorslaan. Ingegoten in teer of giethars kan dat na een paar jaar al als je pech hebt. Laat staan na 60 jaar.

Het advies om op die plaats Y1 (of de iets lichtere Y2) condensatoren te plaatsen is uitstekend. Y2-types mogen permanent 275VAC (800 a 900 VDC) hebben en moeten pieken tot 5kV doorstaan zonder lek of doorslag. Mocht het met die blauwe slechter klinken (hier niet zo relevant, het PU-element zal de beperkende factor zijn), dan kun je daar foliecondensatoren in plaats van ceramische gebruiken.

Zo te zien zijn dat alle teerknollen, 5 stuks totaal. Als er aan het rooster van de triode of over de uitgangstrafo mosterdcondensatoren zitten, kunnen die gewoon blijven. Als het teerknollen zijn dan kunnen er gewoon gele jukeboxcondensatoren in.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum