Geen pers ... geen TV ... geen radio ... voor 100-jarige SBR (Algemeen)

door SBRkarelSBR ⌂ @, Eernegem (België), 04.10.2022, 09:36 (569 dagen geleden)

Beste.

:OK: Het grootste Belgische radiomerk zaliger - SBR (Société Belge Radio électrique),
opgericht op 4 oktober 1922 - zou vandaag 100 jaar worden.

:-( In alle stilte is SBR in 2002 ooit uit het landschap verdwenen
en zo heeft het lot jammer genoeg beslist dat de 100-jarige ondanks aangeschreven pers, TV en radio-aandacht of enige luister niet is opgepikt.

Wat jammer, blijkbaar gaan andere meer "sensationele" zaken dan ook weer eens voor...


[image]

"SBR eeuwfeest".

Het merk:
Dit bekende Belgische radiomerk voorzag doorheen de jaren gans België van alle nodige communicatiemiddelen zoals zenders, ontvangers en omroepradio’s en dit voor diverse instanties te land, ter zee en in de lucht. Het werkte nauw samen met het Belgisch leger maar richtte zich voornamelijk tot de Belgische bevolking. Tegelijkertijd was het niet weg te denken op gebied van communicatiemiddelen met onze toenmalige kolonie Belgisch Kongo.
Tevens was SBR, onder impuls van het Belgisch Koningshuis, de eerste radiofirma die in 1924 in grote series produceerde om Belgische apparaten en Belgische onderdelen af te leveren. Ook de eerste Belgische Nationale Radio “Radio-Belgique” werd in 1923 door SBR opgericht om de verkoop van radio’s in België aan te zwengelen. Daarbij was SBR, naast radio, ook bedrijvig op gebied van de televisie. SBR bouwde TV-installaties en antennes uit over het ganse land om ieder TV-toestel van een goede ontvangst te voorzien.
De enorm uitgegroeide SBR-fabriek - voorheen kleinschalig gelegen in de Egmontstraat 4 te Brussel - was vanaf 1924 gelokaliseerd aan de Steenweg op Ruisbroek 66 te Ukkel (Vorst).
Nu staat er op deze locatie een gigantisch tramdepot met de toepasselijke naam “Marconi”.
SBR is wel op andere locaties blijven bestaan tot 2002 maar is uiteindelijk onder Philips' vleugels uit de ether verdwenen.

:OK: Voor wie het relaas van SBR nog eens wil zien... ;-)
Klik op onderstaande link voor het ontstaan & ondergang van SBR:
Ontstaan & ondergang van SBR.

Groeten van het SBR-radiomuseum.

Karel


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum