Modificatie Trio JR-500s (Techniek Radio/TV)

door Patrick2 @, Antwerpen, 16.10.2022, 10:48 (560 dagen geleden) @ Patrick2

Medeforummers,

Ik heb de receiver vrij vlug weer aan de praat gekregen.
Na alleen wat gekraak te krijgen heb ik de buisjes er een voor een uit gehaald en met een zacht stalen borsteltje de pennen gereinigd. Dat gaf meteen ontvangst op enkele golflengten zowel AM als SSB.
Het afstemmen in SSB verloopt zeer moeizaam, het is millimeterwerk en een station dat een sterk signaal heeft terwijl je er nog naast zit klinkt erg zwak eens het verstaanbaar is. De S-meter wijkt bijna niet uit.

Ik heb de modificatie eens bekeken en die is gedaan op het BFO circuit, zie schema.

[image]

Ik heb er als probeersel een andere ECC85 ingeprikt en het toestel is meteen 10 keer gevoeliger! De zenders komen een pak sterker binnen en nu op alle golflengten en de S-meter wijkt uit naar iets wat correcte waarden zouden kunnen zijn.
Desondanks blijft het afstemmen in SSB erg moeilijk en lijkt het alsof de ontvanger dichtgeknepen wordt als ik eindelijk correct heb afgestemd. Niettemin is het duidelijk dat de originele ECC85 uitgeput is.

[image]

Ik vermoed dat ik die modificatie ongedaan moet maken en als je naar het schema kijkt is dit niet moeilijk maar het 453,5 kHz kristal ontbreekt. Waar kan ik zo'n kristal vinden of heeft iemand het voor me?

Nog een vraagje want het oog wil ook wat. De afschermhulzen die over de buisjes zitten zijn behoorlijk geroest. Het toestel stond opgeslagen in de zolderruimte van een werkhuis waar metaal bewerkt werd dus de temperatuur was er verre van constant en dat heeft ongetwijfeld voor condensatie in het toestel gezorgd.

[image]


Ik zou die hulzen graag vervangen, liefst door dezelfde om de originaliteit te bewaren. Aluminium hulsjes zijn betaalbaar bij Ali maar dan ziet de receiver er heel anders uit van binnen.
Ik heb 5 van die hulsjes nodig voor 7-pens buizen en eentje voor een 9-pens buis. Heeft iemand die voor me? Qua prijs komen we vast wel iets overeen.

Ik heb zo goed als geen theoretische kennis, graag inzichten en tips.

Groeten, Patrick


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum