Trafo puzzel... Heeft iemand een idee? (Algemeen)

door soundman2 @, Wouw, 19.11.2022, 16:34 (15 dagen geleden) @ M Jonink
Bewerkt door soundman2, 19.11.2022, 16:50


[image]

De Ohmse waardes zeggen niet zoveel over de trafo en zeker niet over de toe te voeren of af te nemen spanningen. In principe mogen alle wikkelingen nul Ohm zijn, maar dat is fysiek onmogelijk. Het bevreemd me dat je 230 volt toevoert aan de kleinste winding op de trafo. Meestal hoort dat de complete serieschakeling te zijn en zijn de aftakkingen bedoeld voor lagere netspanningen.
Ik zou de netspanning 220 Volt dus toevoeren tussen de klemmen die je noemt 0 en 380 Ohm en bijv 240 Volt tussen 0 en 400 Ohm.
Ik denk dat je te trafo meteen opstookt als je hem aansluit als in de tekening.
Je kunt wel uitvogelen hoe het zit. In elk geval weet je waar de vier volts wikkeling zit. Daarop kun je vier volt aansluiten en dan meten op de overige wikkelingen. Een lagere spanning van bijv 0,4 Volt mag ook. Je vindt dan alle spanningen terug met een tiende van de nominale waarde,
Bedenk dat de spanningen op deze manier niet precies meer kloppen. Bij het wikkelen van een transformator , wordt rekening gehouden met allerlei verliezen, bij kleine transformator tot wel 10%.
Dat houdt in dat bij een correct aangesloten transformator op een 6,3 wikkeling onbelast ca 7 Volt staat en op een 4 Volts wikkeling ca 4,4 volt. Het vergt dus wat rekenwerk om de juiste spanningen te vinden, maar je krijgt wel een aardige indruk.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum