Fm tuner in B5X42A (Techniek Radio/TV)

door Jan Bus @, Amersfoort, 31.01.2009, 22:44 (5587 dagen geleden) @ Willem.H.N

Standaard fouten zijn een niet-werkende oscillator (controleer dit met een tweede radiotoestel) en een defecte elco in de FM detector.

Ook al is de elco in de ratio-detector defect: Je zal wel ontvangst hebben; echter alleen bij verstemming iets naast de zender. Bij zuivere afstemming zal het geluid minimaal of vervormd zijn.

Nog even dat ik het ga begrijpen waar ik div. metingen kan doen is het volgende:
1-Wat/waar zit het gedeelte elco in de fm detector.

De elco zit tussen pen 5 en 7 van de EAA91. Even de bedrading volgen en je vindt hem. Bij ontvangst van een sterk station kan de spanning hierover met gemak oplopen tot enkele tientallen volts

3-Meten op de mf buizen, welke pen kan ik de signaal gen. op aan sluiten.

Je vermeldt in je eerste bericht dat je ruis hoort op FM. Dat is een teken dat de MF nog voldoende versterking heeft. In ieder geval genoeg voor ontvangst van een sterke zender. Voordat je ieder trap apart gaat doorlopen, kun je in dit geval eerst het volgende doen: Schuif de afschermbus van de ECC85 omhoog zodat deze geen contact meer maakt met chassis en sluit hier de signaal-generator op aan (10,7 MHz). Wanneer de MF in orde is, dan is het signaal dat via de buiscapaciteiten van de ECC85 het toestel binnenkomt, voldoende om output aan de detector te geven (of in jou geval een toon van 1 kHz uit de luidsprekers). Lukt dat niet dan kun je signaal toevoeren via een condensator van 1500 pF achtereenvolgens op de roosters van de EBF89, EF89 en ECH81. Bij alle buizen op pen 2.

Groet, Jan


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum