Wie weet kenmerken van dit type condensator? (Algemeen)

door Laurens @, Zaandam, 18.12.2022, 21:39 (494 dagen geleden) @ soundman2

Simpel: het is een papiercondensator, en papiercondensatoren gaan in 9 van de 10x langzaam maar zeker lekken als ze de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Da's met mensen soms ook zo ;-)

Het is niets anders dan na 50 jaar je brandstofslangen van je auto vervangen.

Kortom, mogelijk vind je een handjevol correct werkende van dit type, maar verreweg de meeste zullen lek zijn. Je moet de lek meten met een megger of echte lektester - een lekweerstand van 10MΩ is al genoeg om een eindbuis uit z'n instelling te drukken en te beschadigen.

Het is beter om 50 cent uit te geven aan een goeie condensator, dan om 20 euro te moeten betalen voor een nieuwe EL84 - of nog erger, een uitgangstrafo, gelijkrichter en voedingstrafo.

Aan de TS nog het advies om wel te laten weten hoe je ze getest hebt. Je moet wel testen bij een spanning van ongeveer 500v en mijn ervaring is dat bij dergelijke spanningen, dit type condensatoren vaak ruim onder de 10 MΩ zit en dus schade kan veroorzaken.

Ik heb deze C's maar dan in de kleur bruin ook meerdere keren uit elkaar geklapt aangetroffen, bijvoorbeeld wanneer toegepast als ratel of als anodecondensator.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum