Beste Leden,
Hoe zit het nu precies met het aarden van mijn Philips B5X72A, is dit vragen om moeilijkheden of mag ik het chassis via het netsnoer aarden?
Groet, Ton.
Aarden van radio
door Leo Snoeren , Dongen, 04.01.2023, 19:36 (688 dagen geleden) @ Ton1218
Dag Ton,
Aarden is geen probleem, maar waarom zou je dat doen? En als je het doet is randaarde (van het stopcontact) een erg slechte keuze.
Als je het toestel wil verbinden met aarde, neem dan een schone aarde, dus een speciale aard pen alleen voor de radio. Randaarde is meestal erg vervuild door allerlei gebruikers (ook uit je eigen huis).
Succes!
--
Met vriendelijke groet,
Leo Snoeren
https://www.rrd.link/ (onder constructie)
leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl
Aarden van radio
door soundman2 , Wouw, 04.01.2023, 19:41 (688 dagen geleden) @ Leo Snoeren
Dag Ton,
Aarden is geen probleem, maar waarom zou je dat doen? En als je het doet is randaarde (van het stopcontact) een erg slechte keuze.
Als je het toestel wil verbinden met aarde, neem dan een schone aarde, dus een speciale aard pen alleen voor de radio. Randaarde is meestal erg vervuild door allerlei gebruikers (ook uit je eigen huis).
Succes!
Bij een goede antenne hoort een goede aarde, vraag het aan iedere serieuze zendamateur.
Als je de kans hebt om een goede aardpen te slaan in de grond en hoog een lange antenne kunt spannen, dan is er op MG best nog heel wat storingsvrij te ontvangen. MG is nog niet door, er zijn tegenwoordig LPAM zenders actief.
Aarden van radio
door Laurens , Zaandam, 04.01.2023, 21:06 (688 dagen geleden) @ Leo Snoeren
Waarom? Omdat onze oude radio's klasse 1 apparaten zijn (aanraakbare metalen delen, geen dubbele isolatie).
Kleine moeite, grote verbetering in veiligheid tijdens gebruik. Tijdens metingen de aarde onderbreken om galvanische scheiding te verkrijgen.
Voor de ontvangst heb ik nooit veel verschil gemerkt. Heel soms kan het ofwel de storing minder maken, maar soms ook juist meer.
--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.
Aarden van radio
door soundman2 , Wouw, 04.01.2023, 21:25 (688 dagen geleden) @ Laurens
Waarom? Omdat onze oude radio's klasse 1 apparaten zijn (aanraakbare metalen delen, geen dubbele isolatie).
Kleine moeite, grote verbetering in veiligheid tijdens gebruik. Tijdens metingen de aarde onderbreken om galvanische scheiding te verkrijgen.
Voor de ontvangst heb ik nooit veel verschil gemerkt. Heel soms kan het ofwel de storing minder maken, maar soms ook juist meer.
De aardaansluiting van een radio, is bedoeld voor de aansluiting als tegenpool voor de antenne. Het contact is beslist niet geschikt om te dienen als veiligheids aarde. Als dat destijds nodig was om een radio electrisch veilig te maken had er een drieaderig netsnoer aan gezeten met een dito randaarde steker. Die zijn er al heel lang, voor wasmachines, koelkasten etc.
De meeste radio's hadden wel een steker die niet paste in een wcd met randaarde, zodat ze niet in "natte"ruimtes gebruikt konden worden.
Een goede antenne en dito aardverbinding geeft wel degelijk een betere ontvangst. Een goede draadantenne is meestal veel verder verwijderd van de stoornevel die rond een huis hangt.
Verder wordt het radiosignaal veel sterker. De radio zal daardoor via de AGC de versterkig terugregelen, waardoor storing naar de achtergrond gedrukt wordt.
Metingen worden hetbest gedaan door lieden die er verstand van hebben en die weten dan ook of aarde al dan niet de metingen kunnen beïnvloeden.
Voor galvanische scheiding dient de nettransformator. De zgn universeeltoestellen hebben geen transformator en hebben vaak ook geen aardaansluiting, omdat die lastig te maken is.
Aarden van radio
door Peter1952 , 04.01.2023, 21:37 (688 dagen geleden) @ soundman2
Ik heb ook meermalen baat gehad bij het maken van een aardverbinding.
Bij een ferritantenne zal het weinig uitmaken, echter bij een draadantenne moet het signaal retour richting aarde.
Dat zal wel lukken via de voedingstrafo en het lichtnet, maar dat geeft een hoop storing.
Als je het toestel aan aarde legt, kan de antennestroom rechtsteeks naar aarde.
De ontvangst wordt er in elk geval een stuk rustiger door.
Het helpt ook tegen modulatiebrom.
Bij batterijtoestellen moet je altijd het toestel aarden bij gebruik van een draadantenne.
Groeten,
Peter
Aarden van radio
door Laurens , Zaandam, 04.01.2023, 22:42 (688 dagen geleden) @ soundman2
Ik zet een degelijke soldeerlip aan het chassis vast met een moer/bout of onder een bestaande schoef. ik ga niet moeilijk doen met het pellen van het netsnoer om daarvan de aardgeleider naar het antenne/aarde aansluitbordje te voeren
Maar zelfs als je dat zou doen, zal de aardlekschakelaar van je woning er uitklappen bij een lekke transformator, eerder dan dat de wat dunne aansluitdraden doorbranden. De aardlekschakelaar grijpt binnen enkele sinusperiodes in.
Mijn ervaring is dat het heel vaak niet zoveel uitmaakt voor de ontvangst of je wel of geen aarde aansluit. De capaciteit van de voedingstrafo en van het chassis tegenover aarde is vaak al genoeg om een prima signaal te geven.
--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.
Aarden van radio
door Geri , Bennekom, 05.01.2023, 01:15 (688 dagen geleden) @ Laurens
Met het aanbrengen van een (veiligheids)aarde direct op het chassis wordt het weer een gevaarlijke situatie, als je aan het inwendige van het toestel werkt. Van fabriekswege is er een galvanische scheiding aangebracht tussen het geaarde net en het niet geaarde radiodeel achter de trafo. Door het chassis te aarden ontstaat weer een gevaarlijk potentiaal t.o.v. aarde. Als je geen verstand van elektrische veiligheid hebt, moet je je niet op dat vlak begeven of adviezen daarover uitbrengen.
Het toestel heeft een aardbus via een weerstand van 12K. Niet ideaal uit veiligheidsoverwegingen, maar kan en is de originele staat. Dus gebruik die dan ook als daar aanleiding toe is. Dat kun je proefondervindelijk vaststellen.
Lees nog eens goed wat Soundman2 schreef. Dat is een gefundeerd antwoord op de vraag en laat het daarbij.
Aarden van radio
door Peter1952 , 05.01.2023, 06:42 (688 dagen geleden) @ Geri
Sorry, maar dit klopt niet. Kijk maar eens naar het schema van de onderkant in de documentatie. Daar zie je dat de twee aardbussen met elkaar en met het chassis zijn verbonden. Er loopt duidelijk een draadje dat gaat van de ene aardbus naar de andere en naar een lip op het chassis. De weerstand van 12 kOhm zit tussen één van de aardbussen en de antennebus.
Wat voor zin heeft het om het toestel via een weerstand aan aarde te leggen?
Je moet duidelijk verschil maken tussen de situatie als gebruiker en als monteur.
Als gebruiker kun je geen gevaarlijke interne delen aanraken en is er geen gevaar. Als je het toestel aan aarde legt liggen alle aanraakbare delen aan aarde en is er ook geen gevaar.
Als het toestel open is dat kun je wel spanningvoerende delen aanraken en kan het aarden van het toestel het gevaar groter maken.
Toch is dit noodzakelijk bij bijvoorbeeld het afregelen.
Het staat een beetje vreemd in het schema, de aardbussen horen aan her chassis te liggen.
Nogmaals: Het toestel aarden is niet voor de veiligheid, maar voor de prestaties.
Groeten,
Peter
Aarden van radio
door soundman2 , Wouw, 05.01.2023, 10:31 (687 dagen geleden) @ Laurens
Bewerkt door soundman2, 05.01.2023, 10:53
Een "lekke"voedingstrafo. Die moet je gewoon uit veiligheid buiten werking stellen. Je hebt dan een levens gevaarlijk toestel. Wanner wordt het lek een volledige geleiding? Bovendien heeft niet ieder huis aardlekschakelaars, terwijl veel mensen niet eens weten wat het is en doet. Aardlekschakelaars werden pas in de jaren 90 of later gemeengoed/verplicht.
Ik heb het al gezegd, er is wel degelijk een verschil tussen een veiligheids aarde en een aardleiding die dient als tegenwicht voor een ontvangantenne.
Netsnoeren openpeuteren om bij de aardader te komen is echt iets voor prutsers.
Bij het toestel B5X72A is de aardaansluiting in het schema niet met het chassis verbonden, maar via een weerstand met de antenneaansluiting. Kennelijk is die constructie bedoeld voor het afvoeren van statische lading op de antenne naar aarde. Een tekenfout is bij Philips ook niet onmogelijk.
In het bedradingsschema lijken de aardbussen toch echt wel met het chassis verbonden te zijn.
Aarden van radio
door Geri , Bennekom, 05.01.2023, 23:15 (687 dagen geleden) @ soundman2
Scherp gezien Peter en Soundman2. Op het bedradingsschema lijkt het er op dat het chassis ook direct met de aardbus verbonden is. Ton zou dat even kunnen nakijken.
Maar in mijn betoog gaat het nog niet eens over de mogelijkheid dat de voedingstrafo van primair naar secundair sluiting kan maken. Wat ik bedoel is dat je door het chassis aan aarde te leggen, van het zwevende netje achter de trafo (twee fasen zonder potentiaal t.o.v. aarde) weer een geaard netje maakt, dus wel met potentiaal t.o.v. aarde. En voor dat geaarde netje achter de trafo werkt de aardlekschakelaar niet, want die ziet niet wat achter de trafo gebeurt.
De verbinding met de aardbus via de R41 van 12 K zorgt er in ieder geval voor dat de stroom via aarde nooit hoger wordt dan de veilige 20 mA, mits natuurlijk het door jullie gesignaleerde draadje ontbreekt. Maar een verbinding van de aardbus naar het chassis is bij radio's met voedingstrafo een doodnormale zaak. Als je aan de radio werkt moet je hem niet aarden (wat ook sowieso meestal tijdens gebruik niet gedaan wordt). Maar nu terug naar de reden van mijn vorige reactie. Als je het chassis via een geaard snoer vast met de veiligheidsaarde verbind doe je het stuk veiligheid door de voedingstrafo teniet, want ongemerkt aard je het chassis dan ook als je er aan werkt. Een voedingstrafo is geen veiligheidstrafo omdat niet 100% gegarandeerd kan worden dat primair van secundair onder alle omstandigheden gescheiden zijn, maar hij zit daar wel dicht bij. Secundair van een veiligheidstrafo mag je nooit aarden!
Overigens heb ik ook geen antwoord op de vraag van Peter waarom die aardverbinding met R41 zo gemaakt is. In feite demp je zo het antennesignaal een beetje met een shunt van 12 K. Ook nooit eerder zo gezien, anders dan soortgelijks bij radio's van voor de tijd van de automatische versterkingsregeling.
Aarden van radio
door Ouwe Schipper , Sassenheim, 06.01.2023, 06:56 (687 dagen geleden) @ Geri
Je gebruikt de term "dat zwevende netje achter de trafo"
dat extra gevaar zou opleveren als je het chassis aan aarde legt.
Ervan uitgaande dat je de wikkeling bedoelt die uiteindelijk de
anodenspanning moet leveren, dat wordt dus ergens tussen de +200
en +400 volt gelijkspanning. Bij het meten in een toestel kun je
daar àltijd een klap van krijgen als je iets verkeerd doet, of 't
chassis nu geaard is of niet. Een klap van gelijkspanning is hoe
dan ook minder gevaarlijk dan van 50 Hz, maar die kun je enkel
krijgen van de (2, meestal kòrte) draadjes naar de gelijkrichter.
Dit getheoretiseer gaat dus echt helemaal nèrgens over
Nico
--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg
Aarden van radio
door Peter1952 , 06.01.2023, 09:08 (686 dagen geleden) @ Ouwe Schipper
Helemaal mee eens.
Als je een radio gaat afregelen met een meetzender is die meestal ook geaard en daarmee het toestel ook.
Je mag toch verwachten dat iemand die met een radio bezig is, weet wat hij doet.
En wat te denken als je met een radio bezig bent en het chassis met de ene hand vasthoudt (omdat het bijvoorbeeld om kan vallen) en met de andere hand een spanningvoerend deel aanraakt?
Je moet altijd voorzichtig zijn, geaard of niet.
De vraag was of het zin heeft een radio via het netsnoer te aarden. Er komen nu allelei theorieen los, maar naar mijn idee is het antwoord: Voor de veilgheid is het niet nodig en voor de (AM)- ontvangst kan het verbeteringen geven, maar dan moet je een aparte aarde gebruiken, dus niet via het netsnoer.
Groeten,
Peter
Aarden van radio
door wermeskerken , 06.01.2023, 19:04 (686 dagen geleden) @ Peter1952
Ik heb geleerd dat juist gelijkspanning gevaarlijker is dan wisselspanning omdat de perioden
daar ontbreken.
Aarden van radio
door soundman2 , Wouw, 06.01.2023, 19:42 (686 dagen geleden) @ wermeskerken
Ik heb geleerd dat juist gelijkspanning gevaarlijker is dan wisselspanning omdat de perioden
daar ontbreken.
Tja, dat is niet correct. Mits de frequentie niet te hoog is, kan hartfibrillatie optreden, het hart trekt samen in het ritme van de frequentie en dat kan dodelijk zijn. Met 50 en 60Hz zit je in de gevarenzone. Veiligheidsgereedschap, werkt daarom op een lage spanning of op een frequentie van 400Hz.
Aarden van radio
door Ouwe Schipper , Sassenheim, 06.01.2023, 22:38 (686 dagen geleden) @ wermeskerken
Ik weet niet wìè je dat geleerd heeft maar hij/zij was abuis.
Juist de 50 Hz netspanning veroorzaakt het soort kramp waardoor
je niet meer lòs kunt laten- tot je hart begint te fibrilleren.
Einde verhaal omdat je bloedsomloop stopt.
Van een klap met gelijkspanning houd je alleen bràndwonden over;
zoals ik, toen ik 18000 volt DC door m'n donder kreeg van een
voeding die goed was voor een kilowatt. Onkruid vergaat niet,
maar ik heb nog wel plenty gelegenheid gehad om mijn zonden te
overdenken
Nico
--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg