2x EL51 ultra lineair geschakeld (Techniek Overig)

door Piet van der Pol @, Alblasserdam, 12.01.2023, 12:02 (469 dagen geleden) @ Piet van der Pol

Inmiddels heb ik wat metingen uitgevoerd met het proefmodel met 2x EL51 ultra lineair. De resultaten vallen echter tegen. Als ik de EL51's statisch meet, dan kloppen de getallen behoorlijk, met de data gegevens. Echter, kennelijk zijn de buizen toch al aardig versleten, en kunnen ze de piekstromen niet meer leveren.

Met de juiste spanningen (750V) en primaire aanpassing haal ik zo'n 80W uitgangsvermogen. De schermroosters komen dan net aan hun maximale dissipatie. Dus dat is nu niet de begrenzing. Ik heb verder wat gevarieerd met de primaire aanpassing, en ook met de rustroom van de buizen, maar verder dan 80W kom ik niet. Een hogere aanpassing geeft alleen en wat hoger rendement. Een lagere ruststroom geeft ook en wat hoger rendement, maar dan treed er ook veel eerder cross over vervorming op. De kathode tegenkoppeling vanuit de trafo, die ik bij de EL34's toepas, had ik in eerste instantie verwijderd, omdat de EL51's al ultra lineair werken. Toch aanbrengen verminderd het vermogen echter ook.

Al met al dus geen succes tot nu toe. Dit betekent op zich niet, dat de EL51's niet geschikt zijn, maar alleen dat mijn exemplaren versleten zijn. Ik zou op zoek kunnen gaan naar betere buizen, maar gezien mijn eigen ervaring nu, zie ik dat wat donker in. Ik verwacht dat de nog beschikbare EL51's nagenoeg allemaal al veel branduren hebben. Als iemand ze toch nog nieuw in doos heeft, mag hij ze hier komen testen. Maar ik verwacht het eerlijk gezegd niet.

Piet


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum