kaarten Russische buizentester L1-3 (Gezocht)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 14.02.2023, 12:32 (429 dagen geleden) @ gnys

Heeft iemand ervaring met de Russische buizentester L1-3.
Ik zoek voor een vriend de kaarten of digitale afbeeldingen hiervan.

Guido, ik heb hier de L3-3 staan in splinternieuwe staat. Volgens diverse commentaren op Internet is de L3-3 gelijk aan z'n voorganger de L1-3. De verschillen zitten hoofdzakelijk in het feit dat de L1-3 nog gelijkrichtbuizen voor de voeding aan boord heeft, verder schijnen ze praktisch gelijk te zijn. Ook de testkaarten zijn onderling uitwisselbaar.
Ik gebruik het apparaat nooit, het is hier meer een exemplaar uit een veel grotere verzameling buizentesters, voornamelijk AVO. De uitgebreide range aan testkaarten die er bij hoort zijn vooral voor typisch Russische buistypes met een enkele variant geschikt voor Europese en/of Amerikaanse equivalenten. Bijvoorbeeld een EL84 of een 6L6 kun je er prima mee testen maar de range aan kaarten met westerse equivalenten is zeer beperkt.
Wel is er software om zelf kaarten aan te maken, zie bijvoorbeeld https://sourceforge.net/projects/l33testcardgene/. Mogelijk is dat een interessant alternatief.

De L1-3 en de L3-3 zijn technisch mooie apparaten, ze bieden voor de hoogspanningsvoeding instelbare volledig gestabiliseerde spanningen, dus voor zowel Va als Vg2. Zonder de juiste kaarten voor westerse buistypen is het echter vrij omslachtig om er mee te kunnen werken wat bij mij dan ook nooit voor komt.

Met vr. groet, Ron

--
PA0RKG.....even if the plate glows red, the tube isn't dead !!


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum