welke blue tooth receiver (Techniek Radio/TV)

door Laurens @, Zaandam, 15.03.2023, 17:03 (460 dagen geleden) @ ejrietbergen

De fluittoon treedt op door een scherp pulsvormige stroom (pulsjes repeterend met ca. 600hz) die de module trekt. Als je de module voedt uit de radio waar hij in zit, dan krijg je vrij snel inkoppeling van deze pulsvormige stroom op de audio.

Het audiosignaal moet een signaal en een retourpad hebben. Sluit je de afscherming en de signaal aan zowel aan de radiokant als aan de bluetoothkant, vorm je een soort van aardlus en kan je daardoor problemen krijgen.

Sluit je de afscherming alleen aan de radiokant aan, dan moet de retourstroom van het audiosignaal door de voedingskabel van de module, wat voor problemen zorgt.

Sluit je de afscherming alleen aan de bluetoothkant aan, zelfde probleem.

De quasi-oplossing was voor mij om zowel een 7805 regulator te nemen, maar ook sterke common mode storingsonderdrukking in de voedingslijn op te nemen. Zelfs met flink grote common mode spoelen resulteerde dat nog in een lichte koppeling tussen voedingen audio ergens, met een fluitje dat hoorbaar was als je naast de radio zat met de muziek uit.
Al met al was dat een leerzaam maar sterk tijdrovend project.

De technisch volkomen oplossing was om een extra adapter te gebruiken voor de voeding van de module. Een compacte extra trafo ingebouwd in de radio is een optie.

Maar mijn voorkeur gaat gewoon uit naar voeden vanuit de radio zelf, en met andere modules heb ik veel minder problemen daarmee - of je kan ze op de ingebouwde accu laten draaien en af en toe opladen. Bij U-toestellen zijn de accugevoede modules erg fijn, omdat bij dat soort toestellen de massa van het signaal via een condensator gekoppeld is met het toestel, wat de boel bromgevoeliger maakt.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum