Kom er niet uit (Techniek Radio/TV)

door Peter1952 @, 20.03.2023, 20:29 (397 dagen geleden) @ Broertje Jan

Ik denk dat het met die condensatoren nog wel meevalt. Voor zover ik het kan zien gaat het in dit geval alleen om ontkoppel condensatoren in de mengtrap. Zolang er geen polyester op de plaats van keramische zijn gezet is er weinig aan de hand.
Maar….. het toestel werkt op de A.M. wel op de korte golf band! Juist op die band zouden er problemen moeten ontstaan en die zijn er niet.
Mijns insziens heeft het geen zin al de oude condensatoren terug te zetten. En 5 nF is alleen maar een andere benaming dan 5000 pF. Het is gewoon dezelfde waarde.

Je moet het zoeken in de spoelen en/of de omschakelcontacten.
Probeer eerst eens of de oscillator werkt door een tweede toestel er naast de zetten. Je moet dan de oscillator horen als een stille draaggolf, c.a. 450 kHz hoger dan de frequentie waarop het defecte toestel is afgestemd. Voorbeeld: Het defecte toestel staat op 1000 kHz (1 MHz). Dan hoor je de oscillator op het andere toestel op c.a. 1450 KHz.
Spoelen kun je met een universeel meter doormeten op onderbreking,
Ook toets contacten kun je doormeten.

Als de oscillator wel werkt, dan heb je vaak ontvangst door met de vinger lip 2 van de ECH81 aan te raken en dan af te stemmen. Lukt dat, dan zit de fout in de antenne- of ferriet antenne spoel.

Succes!

Groeten,
Peter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum