Volumeregeling bx454a-90 (Techniek Radio/TV)

door HansvdL, 13.04.2023, 15:34 (371 dagen geleden)
Bewerkt door HansvdL, 13.04.2023, 16:05

De volumeregeling van mijn mooi bx454a-90 lijkt anders te werken op FM dan op de PU ingang. Op FM werkt deze redelijk goed, alleen bij de stand “bijna dicht” zit er een onregelmatigheid. Bij hogere volumestanden geen problemen. Maar als ik via een DAC aangesloten op de PU ingang luister geeft de volumeknop vreemder gedrag. Volumeknop dicht geeft veel geluid. Bij verder opendraaien van de knop gaat het eerst zachter om vervolgens, na een bepaald punt plotseling weer harder te gaan.
Waarschijnlijk een breuk in de koolstofbaan. Maar er is nog iets vreemds waarvan ik me afvraag of het ermee van doen heeft. Op FM meet ik spanningen op de uitgangstrafo dicht in de buurt van de waarden uit het schema van de radio. Als ik de radio echter op PU (of een andere golfbereik) zet, meet ik spanningen die ongeveer 10 V hoger liggen. Dit gebeurt consequent.
Ik kan uit het schema te weinig wijs om te zoeken waar het eventueel in zit. De radio is al onder handen genomen; weerstanden en condensatoren zijn (na eventuele vervanging) op waarde. De buis condensatoren zijn geen van alle aangepakt (niet goed te meten zonder los te solderen). Het geluid op zowel FM als op PU is na vervanging van EL84 en Eabc verder prima.
De vraag is dus of het vreemde gedrag van de potmeter te maken heeft met de verhoogde spanningen op de PU stand.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum