Mijn nieuwe 23CX303A/01!! (Techniek Radio/TV)

door Francesco, 05.02.2009, 19:24 (5582 dagen geleden)

Beste forummers,

ben sinds gisteren in het bezit van één van de - naar mijn smaak - mooiere TV-meubels uit het eind van de jaren 50 begin jaren 60, nl. de 23CX303A/01 (uitvoering voorzien op UHF maar nog niet ermee uitgerust) en dit wil ik dan ook met jullie delen.
Hoewel het chassis sterk verwant is aan dat van de 23TX371A (ook in mijn bezit), zijn er twee belangrijke verschillen:
- de keuze van het systeem gebeurt hier met behulp van een motor en nokkensysteem, wat wordt aangegeven met "Automatic" op de luidsprekergrille, bij de 371A moest men dit met de hand instellen;
- de synchronisatie (zowel verticaal als horizontaal) moet niet meer met de hand geregeld worden met draaiknoppen, zoals bij de 371A.

Als gebruikelijk lag het toestel (hoewel het in een woonkamer stond) onder een dikke laag stof.

[image]

De kast is in zeer goede staat, met hier en daar een kleine, oppervlakkige beschadiging, maar het blijft toch een prachtig toestel.

[image]

Na het afstoffen van het chassis, en het inwendig reinigen van het toestel, heb ik zoals gewoonlijk de reeds gescheurde gloeidraadcondensator 56 000 pF/400 V vervangen op de gloeidraad van de PY 81, evenals de boostercondensator, door een oranje MKT Philips type boosterC, met een hogere werkspanning dan de oude condensatoren.
Verder bleek de VDR op de lijntrafo gescheurd (schijfmodel), gelukkig maar dat ik ergens een oud exemplaar van een sloopchassis had liggen!!
Dan kon het chassis toch al terug de kast in (welke trouwens 2 grote luidsprekers heeft!).

[image]

De lijntrafo was van het oude model, met een HS-spoel die nog niet in kunsstof was ingegoten.

[image]

Natuurlijk bleek deze defect (sluiting in de HS spoel), zoals wel te verwachten is bij de meeste lijntrafo's.
Gelukkig had ik nog wat reserveonderdelen van lijntrafo's liggen, en al was er een onderbreking in de boosterspoel ('primaire'), deze heb ik vernuftig weten te herstellen (ben er achtergekomen omdat er geen HS op de top van de PL 36 verscheen). Nu was al één spoel in orde, en gloeide de DY87 al, zonder HS spoel gemonteerd.
Na proberen van enkele ingegoten HS-spoelen eindelijk een kandidaat gevonden die nog niet kortgesloten was(hopelijk houdt deze spoel het nog enkele jaren vol!)!
De DY87 gloeide vrolijk op en na enkele seconden licht in de buis!

[image]

Ik stond verbaasd van de ongelofelijke synchronisatie en beeldkwaliteit, zelfs na zolang stilstaan, en zonder één composietweerstand te hebben verangen!
Dit toestel gaat duidelijk de 23CX565A in de woonkamer vervangen, waar de hardnekkige synchronisatieprolemen mij het bloed onder de nagels uithalen.
Dit bewijst ook meteen het grote kwaliteitsverschil tussen toestellen, die slecht 5 jaar van elkaar verschillen!.
Nog enkele kleine werkjes, zoals een beeldcorrectie (de lijnen trekken boven in het midden naar de bovenkant toe, moet met magneetjes gecoriggeerd worden denk ik).
Het geluid van dit toestel is verbluffend!!

[image]

Ik ga zometeen nog wat kleinigheden aan dit toestel uitvoeren.
Allen nog veel hobbyplezier toegewenst!

Vriendelijke groeten,

Francesco :-P :-D


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum