Philips HX543A - over reparatie (Algemeen)

door Laurens @, Zaandam, 26.04.2023, 18:43 (360 dagen geleden) @ MartinL
Bewerkt door Laurens, 26.04.2023, 19:02

Nog even over je eigenlijke vraag: hoeveel kost het om te repareren. Hieronder een korte indicatie van hoeveel tijd iets kost.
Wat iemand per uur (of klus) rekent, varieert. Zelf reken ik omdat het toch deels hobby is, slechts 15 euro per uur. Een fractie van het uurtarief van een werkplaats.
Soms heb je geluk en tref je iemand die het gratis wil doen. De NVHR organiseert regelmatig reparatiedagen waar je meestal alleen onderdelen hoeft te betalen. 30 april en 21 mei (zie agenda) zijn deze er weer.

Maar de meivakantie is voor mij ook echt even vakantie, ik heb het momenteel te druk om reparaties aan te nemen. Mijn twee oude japanse motorfietsen besloten tegelijkertijd om mechanische aandacht te vragen... Mogelijk heb ik over een maand wél weer ruimte.

De platenspelermotor gaat vaak vastzitten. Deze kan je soms gangbaar maken met zeer dunne naaimachineolie, een föhn, en wat heen en weer draaien aan het asje. Dat is ongeveer een kwartier werk.

De mooiste manier is echter om de motor uit elkaar te halen. Indien de motor in elkaar geschroefd is, is dat relatief simpel. Je kan dan de lagerbussen poetsen en weer oliën met zeer dunne olie.
Dat is ongeveer een half uur.
Indien de motor in elkaar geklonken is, is dat wat lastiger, want je moet de klinknagels uitboren en nieuwe, volgens mij niet-magnetische schroeven (zoals messing) terugplaatsen.
Dan ben je ongeveer een uur kwijt.

Het feit dat je radio nog goed werkt, betekent niet dat er niets aan moet gebeuren. Er zitten in radio's van dit tijdperk vele teer-papiercondensatoren (teerknollen) die voor een echt betrouwbare werking vervangen moeten worden. Is dat niet gedaan, dan moet je dat echt laten doen als je regelmatig van je radio wil genieten.
Ik heb tientallen radio's van Philips gehad, en maar 2 waarbij de teerknollen nog zo goed waren dat er niet één vervangen moest worden. Soms zit er eentje tussen die het nog goed uithoudt als je 'm misschien 1x per maand een kwartiertje laat spelen.
Er zijn twee grote risico's: de condensator over de uitgangstrafo slaat door en sluit de anodespanning door de trafo heen kort. Hierdoor zal de gelijkrichtbuis, en mogelijk uitgangstrafo en voedingstrafo doorbranden.
De koppelcondensator naar de eindbuis toe. Als deze ook maar een beetje lekt, wordt de eindbuis verder open gestuurd dan mag, en zal de eindbuis zeer snel verslijten. Mogelijk gaat dan ook weer de gelijkrichtbuis er aan, en bij langdurige overbelasting ook de voedingstrafo. Die heeft wel een temperatuurszekering, maar die is zeer traag en dient vooral om voor brand te beschermen als de trafo al reddeloos verloren is.

Blindelinks de condensatoren vervangen zonder dat er echt wat mis is, kost ca. 1 a 2 uur. De twee belangrijkste vervangen ongeveer een kwartiertje.

Het platenspelerelement is een zogenaamd kristalelement. Het kristal zet trillingen om in een audiosignaal. Helaas lost dit kristal altijd op na ongeveer 50 jaar. Een keramische vervanger heeft dat niet. Als je niets hoort als je voorzichtig over de naald aait, is dat zeer waarschijnlijk het probleem. Een vervanger kan je gewoon in de arm prikken. Ga dan voor één van de stereo elementen.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum