frequentie naar meters (formule) (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 09.05.2023, 14:47 (354 dagen geleden) @ Otto Tuil

"Afronden" is natuurlijk noodzakelijk om niet op maffe gebroken meters uit te komen.

Eigenlijk ook weer helemaal niet. Want sinds jaar en dag werken omroepzenders op een exact geheel aantal kiloHertz. Als je eraan went om van stations niet de golflengte maar de frequentie te noemen, dan hoef je nooit af te ronden. Je krijgt meteen ook het juiste inzicht mee, dat zenders steeds even ver van elkaar afzitten, steeds 9kHz ertussen. Golflengtedenkers blijven zich maar steeds afvragen waarom stations onderin de middengolf 9m uit elkaar zitten en bovenin maar 1m.

Het is een beetje jammer daarom dat bij het begin van de omroep in Europa, we aan golflengtes gewend zijn. Dat deden ze in Amerika beter, daar werkte men vanaf het begin met frequentie. Al gebruikten ze daar dan de term kilocycles voor ipv de SI term Hertz.

De afwijking van omroepzenders is uiterst gering. Er is een of andere internationale regel dat omroepstations verplicht zijn, binnen 20Hz van hun toegewezen frequentie te zitten. Als je de frequenties van Europese stations gaat opmeten, zie je dat vrijwel alle zenders zelfs binnen 1Hz exact zitten.

Mijn natuurkundeleraar waarschuwde ons altijd tegen conclusies te trekken die nauwkeuriger zijn dan je gegevens. Het voorbeeld aan het begin van deze thread, 192 heeft maar drie cijfertjes. (Een vaag regeltje dat je een begin-1 niet mee mag tellen als cijfer, heeft iemand daar ooit wel eens van gehoord?). Daarmee rekenend zou ik dus moeten zeggen frequentie is 1,56 MHz, ook weer drie cijfertjes. Een nauwkeuriger antwoord is ongefundeerd, tenzij je natuurlijk het bestaan van het zendschemaraster erbij betrekt.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum