Andere BX998 met motor storing (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 25.05.2023, 14:26 (11 dagen geleden) @ castafiore2010

Al eerder attendeerde ik je op de OA50, die met de motorsturing te maken heeft en die vervelend kan gaan doen. Heb je die al gecontroleerd cq. vervangen?

Die X1 heeft inderdaad met de motor te maken maar niet met het al of niet draaien. X1 slaat de audioversterker dicht tijdens het draaien om geratel uit de speaker te voorkomen. Je moet denk ik zoeken bij de drukknopjes of anders in Schakelaar Sk6:

[image]

Zoals je ziet, zorgen de drukknoppen aan de voorkant ervoor dat steeds 1 draad van het schakelsysteem is verbonden naar Sk6. Dit is overigens gewoon een van de vele ronddraaiende schakelbladen op de motoras. Die Sk6 verbindt weer alle draden vanuit de knopjes naar de motorvoeding van 21V, behalve 1 en dat is de manier waarop de motor stopt.

Maar de motor stopt niet dus wat betekent dat? Mogelijk is Sk6 defect waardoor er ook contact blijft bij de gewenste positie. Waarschijnlijker lijkt het mij, dat er TWEE van de drukknopjes contact maken, dan blijft er immers altijd stroom lopen in het motorcircuit. Dus misschien blijft 1 van de 9 drukknoppen gewoon hangen. Probeer eens uit, of het doordraaien in alle negen banden en standen optreedt. Als er 1 band is waarvoor het niet gebeurt, verbreekt het contact van die band waarschijnlijk niet.

In de hoek zie je nog net X1 die spanning afneemt van de motor. Dat wordt volgens pagina 6 van de servicedoc toegevoerd aan B9 en B10 om geratel te voorkomen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum