Kleine correctie (Algemeen)

door soundman2 @, Wouw, 07.02.2009, 16:26 (5771 dagen geleden) @ soundman2
Bewerkt door soundman2, 07.02.2009, 16:58

vind dit toch wel een heel eigenaardige eindtrap, let vooral op de manier waarop de onderste eindbuis haar signaal op het stuurrooster krijgt.


Inderdaad erg origineel! De onderste buis wordt gestuurd door de katodestroom van de bovenste. Je zou denken dat de toonregeling, in de anodekring van de bovenste buis, nu weinig effectief is.

Er zijn wel veel balans-schakelingen waarbij de ene eindbuis als fasedraaier voor de ander optreedt. De buizen moeten hierbij steeds in klasse A staan, dwz. elk van de twee buizen versterkt positieve en negatieve fasen van het signaal.

De bekendste van deze schakelingen is de serie-balanstrap ofwel de transformatorloze uitgang, toegepast in de BX998A.
Maar een parallelle balanstrap kan dit principe ook gebruiken. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Philips BX690A. Daar wordt het signaal van de ene buis via de uitgangstrafo weer naar de andere gekoppeld.

De onderste buis krijgt zijn signaal niet van de bovenste buis via de kathode.
Volgens mij staan de eindbuizen geschakeld als triode. Het schermrooster van de bovenste buis maakt volgens mij gebruik van de secundaire emissie om het stuurrooster van de onderste 25L6 te sturen. Philips had een dergelijke fasedraaier met de EEP1. Ik weet niet of dit hetzelfde principe is. Eigenlijk is de 25L6 een beampower tetrode, net als bijv de 807.

Henk Roovers

Ik had het schema niet goed genoeg bekeken, maar de schermroosters liggen aan de positieve spanning en de buizen zijn dus niet als triode geschakeld.
Kennelijk is de variatie van de schermroosterspanning voldoende om de onderste buis uit te sturen. Het principe van de secundaire emissie komt voor mij dus even op de tocht te staan. Ik zal dat bijde EEP1 nog eens nalezen.
Volgens mij werkt het zo, wordt de bovenste eindbuis uitgestuurd, dan zal de stroom in de buis toenemen. Daardoor zakt de anodespanning door de wisselstroomweerstand van de trafo, maar ook zakt de schermroosterspanning. De onderste buis krijgt daardoor minder roosterspanning en zal juist minder stroom gaan trekken. Even later treedt dan het omgekeerde op. De eindbuizen worden aldus in tegenfase aangestuurd. Ik heb deze schakeling nog niet eerder gezien.
Henk Roovers


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum