DRM in Europa? (Techniek Overig)

door Eduard @, 20.06.2023, 12:02 (312 dagen geleden) @ Henk Waardenburg

Dag Henk,

Ik heb een DRM onvanger. Het is een printje dat ooit in Elektor of zijn voorloper Elektuur verscheen. Samen met Joris Van Campenhout, lid van dit forum maar vorig jaar overleden, gaven we op een zondagmiddag een demo en uitleg in het Olens radiomuseum. We beluisterden daar in prima kwaliteit Duitse uitzendingen en radio Kuwait. Die laatste was glashelder te ontvangen, een kwaliteit die niet onderdoet aan onze gangbare FM. Uiteraard is de afstand tussen zender en ontvanger zo groot dat fading optrad. In tegenstelling tot analoge radio blijft de kwaliteit schitterend maar regelmatig is het signaal zo zwak dat er totaal niets meer kan worden ontvangen. De ontvangst is prima of niets.

Het gebouwde printje is een ontwerp van Burkhard Kainka en wordt beschreven in zijn boek "Software Defined Radio". Naast het printje is er een PC nodig met een geluidskaart. Het schema is een drievoudige super. Eerste MF 455 kHz, tweede MF 12 kHz. Die laatste valt binnen de audio doorlaatband van een standaard PC geluidskaart.Verdere filtering en detectie gebeurt in de software op de PC.

Dit lijkt op moderne techniek maar niets belet ons om de hele ontvanger met buizen te bouwen. Een Duitser heeft dat al gedaan.

Over de voordracht die Joris en ik gaven verscheen een artikel in het museumblad. Bij belangstelling snor ik het voor u op. Met een beetje geluk kan het ook lukken de powerpoint van die voorstelling terug te vinden. Een zekerheid is dat niet want de computers van toen zijn wellicht al verschroot.

Jammer dat DRM hier nooit is doorgebroken. Het spelende houden van oude radio's had er dan heel anders uitgezien.

Vriendelijke groeten,

Eduard


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum