Gezocht; laagfrequent trafo voor NSF4 (of 5) (Gezocht)

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 09.07.2023, 17:56 (504 dagen geleden)

Beste forumlezer,

Zoals in een eerdere draad is aangegevenben ik bezig met de restauratie van een NSF 4 (of is het een NSF5?):-D

Uit een aantal voorlopige metingen is gebleken dat er een transformator defect is, door omcirkeld op de foto;

[image]

Het is de middelste trafo op de foto.

Wie zou me kunnen helpen aan een goede trafo?

En voor er een discussie ontstaat; ik weet dat ik hem kan overwikkelen, maar het ding is ingegoten en dan heb ik erg veel werk om alles schoon te maken, afwikkelen en vervolgens weer opnieuw te wikkelen. Ik zoek dus zo'n trafo.

Ook nog gezocht; de netschakelaar....

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl

Gezocht; laagfrequent trafo voor NSF4 (of 5)

door soundman2 @, Wouw, 09.07.2023, 18:38 (504 dagen geleden) @ Leo Snoeren

Er zijn koppeltransformatoren 1:1 en 1:3. Dat helpt bij het zzoeken. Als noodmaatregel om verder te kunen met het herstel zou je de huidige koppelmethode met condensator en roosterweerstand kunnen toepassen.
In de zgn groundseparators zitten trafo's 1:1, maar ik denk dat de doorslagspanning veel te laag is.
Tja overwikkelen, veel windingen met dun draad, maar niet ondoenlijk. De teermassa lost op in benzine. Het is en blijft een bende, maar als het klaar is heb je wel wat je wil.
Voor sommige U-toestellen had Philips inbouwsetjes met een transformator voor het aansluiten van een kristal pick-up. Als je zoiets in de junkbox hebt werkt het wellicht ook goed.

Gezocht; laagfrequent trafo voor NSF4 (of 5)

door Herm Willems @, Maastricht, 09.07.2023, 19:42 (504 dagen geleden) @ soundman2

LF koppeltrafo's waren er in twee soorten: 1:3 en 1:5. Aan een 1:1 heb je niets in een LF-voorversterker uit die tijd.

Die laatste werd wel na de eindtrap van de Ph. 2514 toegepast. De functie daarvan was slechts de eindpenthode te beschermen, voor het geval de luidsprekerstekker eruit getrokken zou worden als het toestel in bedrijf was. Zonder die trafo speelt het toestel overigens ook gewoon.

In die jaren stond er in Radio Expres een methode om een onderbroken wikkeling van een LF-trafo te 'repareren'. Een opgeladen elco in serie met een fietslampje (50 mA) op de defecte wikkeling aan sluiten. Als je geluk hebt overlijdt het lampje en doet de trafo het weer. Ik heb het vroeger vaker geprobeerd en inderdaad lukte het af en toe.
Het parool is dan: aan azijn valt niets meer zuur te worden.

Een andere methode is de behuizing leeg te maken en daar een andere passende trafo in te monteren. (op de beurs genoeg te vinden) Dat bespaart je het opnieuw wikkelen.

Gezocht; laagfrequent trafo voor NSF4 (of 5)

door soundman2 @, Wouw, 09.07.2023, 21:49 (504 dagen geleden) @ Herm Willems

Ik heb de waardes uit een slecht leesbaar schema gehaald. Bovendien is niet precies bekend welk model het is. Een 1:1 trafo zal iets minder signaal aan de volgende trap afgeven, maar dat hoeft niet dramatisch te zijn.

Gezocht; laagfrequent trafo voor NSF4 (of 5)

door Herm Willems @, Maastricht, 09.07.2023, 22:18 (504 dagen geleden) @ soundman2

Nou, dat was het in de schema's uit eind jaren 20 nu juist wel. Die ouwe triode's hadden maar een lage versterkingsfactor in vergelijking met die uit eind jaren 20, begin jaren 30. Vandaar ook die trafo's tussen de lampen toen. In 1926 verscheen de A125, de eerste Ph. lamp voor RC-koppeling. Daar moest men wel even aan wennen, maar daarna was het ook gauw afgelopen met die relatief dure LF-trafo's.

En wat betreft het model van die NSF trafo, ik durf bijna te wedden dat er een Ph. 4003 in zit. Die zwerven nog genoeg rond. Als Leo het binnenwerk daarvan in de behuizing monteert is het probleem opgelost.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum