4043c buis testen op AVO CT160? (Techniek Radio/TV)

door Piet van der Pol @, Alblasserdam, 16.07.2023, 12:46 (288 dagen geleden) @ Patrick2

Hallo Patrick,

Volgens mij zijn dat prima resultaten. De steilheid van de buis is in de datasheet niet gespecificeerd. Maar als ik in de grafieken kijk, dan geeft bij jou instelling een verandering van 10V op het rooster een stroomverandering van ongeveer 25mA. Dus ongeveer 2,5mA/V. En dat is wat jij ook ongeveer gemeten hebt.
Verder, zoals Ron reeds aangaf, niet alle buizen kunnen evengoed gemeten worden met een CT160. Ik heb ook zo'n apparaat, en mijn ervaring is, dat bij veel goede buizen de anodestroom altijd te laag wordt aangegeven. Als ik met losse voedingen meet, dus met zuivere gelijkspanning, dan krijg ik betere resultaten. En dat doe ik dus meestal maar. Dus als je losse voedingen hebt, dan zou je dat nog kunnen proberen.
Verder geldt voor deze triodes, dat het direct verhitte buizen zijn. De roosterspanning ten opzichte van de kathode (=gloeidraad) is dus niet overal even groot. Eigenlijk moet de gloeiwikkeling een middenaftakking hebben als referentie voor de kathode. En dat is nu ook niet het geval. Daardoor kunnen ook afwijkingen ontstaan.
Maar volgens mij heb je een setje prima buizen hoor. Mooi voor een versterker.

Piet


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum