Bandspreiding op BX300U (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 19.07.2023, 09:51 (285 dagen geleden) @ gerard

Ik reageer even in 1 berichtje op jullie aanvullingen. Aanleiding voor mij om hier even in te duiken was de recente ontdekking van een Erres in een kringloop, waar je op de foto kunt zien dat deze bandspreiding hier ook is toegepast. Toen zag ik opeens dat ik al bijna een jaar een BX300U had staan, van Marktplaats gepikt, met dezelfde bandspreiding.

[image]

Hans zegt dat hij meerdere UUtjes uit die periode heeft met deze schaalverdeling. Ik had juist wat Rimlock-Uutjes zitten bekijken, BX380U, BX200U, BX210U, KY513, KY553, en vond het verder een beetje allemaal hetzelfde. Al deze zijn Lang/Midden/Kort met volledige kortegolf van zo ongeveer 16 tot 55 meter dus een heel gepriegel om af te stemmen. Ook allemaal hetzelfde suffe bandschakelkrukje onder de afstemknop.
Hans, je signaleert ook progressie op radiogebied: de Rimlock-Uutjes ontvangen veel beter dan de eerste generatie, Sleutelbuis-Uutjes. Denk je dat dat komt door de betere antennes of doordat de buizen beter waren?

Maurice, die teerbollen haal ik er altijd allemaal uit. Dus als je ze hebben wilt ....

[image]

Vanwege hevige brom (die ook op het oscillatorsignaal zat) heb ik de voedingselco vervangen. De netschakelaar was kapot, maar toevallig had ik nog 1 zo'n schakelaartje liggen dat je voorop de potmeter moet schuiven. Ballastweerstand was onderbroken, dus R2/3/4 vervangen door een condensator van 1,6uF. Wel laten zitten, je moet hem anders met een snijbrander weghalen want solderen gaat niet:

[image]

Verder kraak en kraak alom, even een tip voor alle Rimlock buizen: buispennen en voeten even grondig afpoetsen met ammonia! Snoer vertoonde breuken en barsten dus een nieuw snoer erop. Afstemming werkte niet door slip, touwtje anders opgelegd.

Ja, die folder. In die tijd kwam het "tweede toestel" op, moest dus verplaatsbaar zijn binnen het huis daarom werken zonder buitenantenne.

Alco's BX290U is vrijwel hetzelfde als de BX300U, alleen een jaar eerder uitgebracht. Ik heb een artikeltje liggen van Philips over de raamantenne, die is dacht ik in de 290 aangepast aan de antennespoel met een of andere impedantietrafo, maar die ontbreekt dan weer bij de 300.

Henk, je opmerking over "reversed investigative research" brengt me weer terug bij m'n eerdere verwondering over dat dit nergens beschreven staat in de servicedocs. Ik heb jaren terug een paar buizentoestellen voorzien van een frequency counter en wilde dan weten of de oscillator hoger of lager dan de ontvangfrequentie staat. In maar 1 Philips servicedoc heb ik daarover een korte mededeling gevonden! Bij deze bandspreiding is een digitale aanwijzing natuurlijk heel lastig goed te krijgen, je zou halverwege de schaal moeten omschakelen tussen 452kHz erbij en eraf.
Misschien stonden er meer technische foefjes uitgelegd in de Philips technische tijdschriften, en vond men dit voor servicetechnici niet zo interessant. Hoewel, er worden ook soms weer dingen uitgelegd in de servicedocs die sowieso duimendik erbovenop liggen en andere mysterieuze onderdelen worden dan weer niet verklaard.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum