Condensatordoos 2514 herstellen (Algemeen)

door Kathodestraalbuisje, 08.02.2009, 18:48 (5770 dagen geleden)

Hallo,

Zoals op de foto te zien is, is de condensatordoos naast de trafo toe aan opknapping.
Ik wil niet zo ver gaan dat ik de inhoud vervang, maar het zou wel leuk zijn als ik de teer weer een beetje mooi in het doosje krijg, want dat komt er half uit.

Hoe zou ik dit het beste kunnen doen?

Andy :-D

[image]

Condensatordoos 2514 herstellen

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 08.02.2009, 19:36 (5770 dagen geleden) @ Kathodestraalbuisje

Het onderdeel uit de radio nemen, en au-bain-marie verwarmen. De vulling loopt dan terug in de metalen doos.

--
http://www.hupse.eu/radio

Condensatordoos 2514 herstellen

door Kathodestraalbuisje, 08.02.2009, 19:41 (5770 dagen geleden) @ John Hupse †

Hallo John,

Bedankt voor de reactie...
Kan dat ook met een pannetje met water? Komt toch op het zelfde neer...

Hoe groot is de kans dat het mis kan gaan?

Andy :-D

Condensatordoos 2514 herstellen

door Hans Op den Camp @, Leusden, 08.02.2009, 20:10 (5770 dagen geleden) @ Kathodestraalbuisje

Neeeeeee Andy, luister dan toch. Au bain Marie zegt John, dus je moet met Marie in bad, of je dat nou wil of niet, samen met het condensatordoosje.

OK, nu serieus, deze oude afvlak-condensator is nog een echte ouderwetse condensator en geen elco.
Als je hem uit het doosje zou halen dan zie je wel 6 meter opgerolde tin- of aluminiumfolie met papier-isolatie er tussen.
Het geheel is 80 jaar geleden in het blikken doosje in parafine - een soort kaarsvet - ingegoten en in de loop der tijd hebben vocht en bacteriën de parafine aangetast en is het spul uit gaan zetten,
Een heel goede methode is om het blikken doosje in een pannetje met parafine of kaarsvet gedurende een uur lang op 120 graden te verwarmen. Dan verdwijnt alle vocht en zijn de parafinebacteriën gedood.
Geloof mij maar Andy, deze radio bromt niet en de afvlak C's zijn alleen maar een beetje opgezwollen. Hou het maar liever origineel, dan rigoreus alles vernieuwen.
Met de verwarmmethode wordt dit C/doosje weer 100%. :-) :-P Hans

Condensatordoos 2514 herstellen

door Kathodestraalbuisje, 09.02.2009, 04:27 (5769 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Hallo HAns,

Ik weet niet of kaarsvet zo'n goed idee is.
Er blijft namelijk altijd wel een laagje over en dat gaat zo plakken....

Kan ik het ook gewoon bij water houden?

Dus, is het gewoon het doosje in de pan doen met water (wel met de opening naar boven, natuurlijk en zorgen dat er geen water in kan), op het vuur zetten en verder helemaal niets?

Andy :-P

Condensatordoos 2514 herstellen

door Hans Op den Camp @, Leusden, 09.02.2009, 08:04 (5769 dagen geleden) @ Kathodestraalbuisje

Dag Andy,

Je krijgt in een pannetje water de temperatuur niet boven 100 graden Celcius. Bij de "au bain marie" methode om een condensatordoos van opgenomen vocht te ontdoen moet de temperatuur boven het kookpunt van water komen. Anders lukt het niet.
Wat je ook kunt doen is de condensatordoos in de heteluchtoven verwarmen tot ca. 120 graden en in de gaten blijven houden wat er gebeurt.
En eigenlijk zou ik willen zeggen, laat de condensatordoos gewoon zoals hij is.
De radio bromt niet en het enige wat jij wilt bereiken is dat het kartonnen deksel weer mooi aansluit.
OK, dat is een goed plan, maar dat lukt je niet in een pannetje heet water. In de oven dus op max. 140 graden (wel je ma uit de buurt houden :-D :-P )
Groeten Hans <7564983

Condensatordoos 2514 herstellen

door johanvisser @, Nuenen, 09.02.2009, 08:11 (5769 dagen geleden) @ Kathodestraalbuisje

hallo Andy en andere restaurateurs, ik heb voor dat doel een oude regelbare waterkoker gekocht in een kringloopwinkel. Geen brandgevaar en het fornuis blijft schoon. Die waterkoker is ondertussen van binnen helemaal bedekt net een dunne laag parafine en teer. Dus beter niet een pannetje nemen dat je 's avonds weer nodig hebt voor de Kartoffeln.
Het is wel belangrijk dat deze waterkoker regelbaar is.

veel succes met je hobby

Condensatordoos 2514 herstellen

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 09.02.2009, 11:00 (5769 dagen geleden) @ Kathodestraalbuisje

Andy,

Verschillende mogelijheden: wikkel de doos eerst in aluminium folie, of maak het naderhand met wasbenzine of ander oplosmiddel waar kaarsvet niet tegen kan schoon.

Wat ook vaak gebeurt is dat als je de radio een paar keer laat spelen de onderdelen door gebruik vanzelf al weer beter worden. Geldt met name voor condensators, maar ook voor buizen. Als die tientallen jaren stilgestaan hebben, dan kan er wat lucht in komen, en dat wordt pas weer goed opgenomen door het getter als de buis op temperatuur is.

Ik zou in dit geval dan wel even meten hoe erg de condensator lekt. Dit om de gelijkrichtbuis (voedingstrafo) te sparen mocht de lekstroom te groot zijn.

Groeten,

Matthias

Condensatordoos 2514 herstellen

door Kathodestraalbuisje, 09.02.2009, 14:17 (5769 dagen geleden) @ Matthias Meijer

Hallo Iedereen,

Kijk, het gaat mij er eigenlijk alleen maar om dat het er weer een beetje mooi uitziet en dat de doos weer een beetje fatsoenlijk dicht is.
Het lijkt namelijk net zo als of het teer nog warm was toen de doos is gemonteerd.
Aan de ene kant is het teer wat lager dan aan de andere kant.
Ik denk dat ik met een föhn ook al een eindje kom.

Verder weet ik eigenlijk niets van de condensatordoos. Als ik eerlijk mag zijn weet ik niet eens welke condensatoren uit het schema nu eigenlijk in de doos zitten.
Wat was ook alweer de makkelijkste manier om lekstroom te bepalen?

Andy :-)

Condensatordoos 2514 herstellen

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 09.02.2009, 14:37 (5769 dagen geleden) @ Kathodestraalbuisje

Hallo Andy,

Makkelijkste manier om de lekstroom te bepalen is om een mA meter in serie met de condensator te zetten. Moet je wel een draadje lossolderen.

In andere gevallen, zoals bijvoorbeeld C40 ter ontkoppeling van een schermrooster zoals in het plaatje hieronder, is het nog eenvoudiger, kan het zonder te solderen. Is afkomstig uit het schema van de BX653A voor alle duidelijkheid.

[image]

Trek de EF89 eruit, en zet het toestel voorzichtig onder spanning. Niet de normale bedrijfsspanning, want je gaat ook niet onder bedrijfsomstandigheden meten. Normaal hoort er 80V op C40 te staan. Voer de spanning dus op tot je 80V over C40 meet. Meet dan ook de + spanning. Indien die hoger dan 80V is weet je dat C40 lekt, want er kan nergens anders stroom naartoe lopen via R15.

Hoeveel C40 lekt is dan simpel met de wet van Ohm te berekenen.

Groeten,

Matthias

Condensatordoos 2514 herstellen

door Kathodestraalbuisje, 09.02.2009, 15:58 (5769 dagen geleden) @ Matthias Meijer

Hallo Matthias,

Ik ga dat wel eens proberen.
Kortom, ik moet de condensator in serie schakelen met een weerstand.
Dan meet ik de spanning over de condensator en als de spanning van de spanningsbron groter is dan de spanning over de condensator, dan is er sprake van een lek.

De lekspanning is dan de spanning van de bron min de spanning over de condensator.
Aangezien het een serieschakeling is is de stroom even groot.
Dat gaat dus in de wet van ohm en dan komt de lekweerstand er uit.

Wat is een acceptabele lekweerstand voor deze condensatoren? 10 á 20 meg?

Heeft iemand misschien ook een schema met de aansluitpunten van de condensatoren in het blik, want ik zou bij god niet weten wat er in zit.

Andy :-D

Condensatordoos 2514 herstellen

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 09.02.2009, 16:58 (5769 dagen geleden) @ Kathodestraalbuisje

Hallo Andy,

Kortom, ik moet de condensator in serie schakelen met een weerstand.

Kan, hoeft niet. mA meter tussen de voedingsbron en condensator kan ook. Dus mA meter in plaats van die weerstand. Maar aangezien dit een voedingscondensator is, zou ik er geen weerstand tussen zetten, maar alleen de mA meter.

Dan meet ik de spanning over de condensator en als de spanning van de spanningsbron groter is dan de spanning over de condensator, dan is er sprake van een lek.

Ja. (even vanuit gaande dat je bijvoorbeeld geen 10M Ohm weerstand gaat gebruiken want dan gaan er andere dingen meespelen).

De lekspanning is dan de spanning van de bron min de spanning over de condensator.

Het gaat om lekSTROOM.

Wet van Ohm U=RxI. U is het spanningsverschil dat je meet (de spanning over R), R de weerstandwaarde, I is dan de stroom door de weerstand (en ook door de C).

Wat is een acceptabele lekweerstand voor deze condensatoren? 10 á 20 meg?

Zet de lekstroom eens af tegen de stroom door de gelijkrichter. Welk percentage is dat?

Of het volgende, een rekensommetje: vermogen P = UxI of RxIxI. Reken eens uit hoeveel vermogen er in de condensator verstookt wordt bij een bepaalde lekstroom.

Gevolg van lek is dat de condensator opwarmt. Dat kan op een bepaald moment fout gaan, en doorslag opleveren. Daar zijn bijvoorbeeld de teerknollen berucht om. Die worden lekker warm, lopen leeg/vervormen, en maken dan kortsluiting.

Ik zou zelf een lek van enkele mA nog acceptabel vinden. Let wel: in de voedingscondensator van enkele uF groot. In condensatoren op andere plaatsen (zoals C40 in het voorbeeld) gaat een lek van 1mA heel andere effecten opleveren.

Wel even in de gaten houden gedurende de eerste uren dat je de radio laat spelen.

Er zijn niet echt vaste richtlijnen voor dit soort zaken. In principe hoort een ideale condensator geen gelijkstroom door te laten. Wil je alle risico's uitsluiten, knip dan rigoreus alle oude condensatoren (en vaak ook weerstanden) uit een radio en zet er nieuwe in. Jammer van de radio vind ik dan. Met een beetje inzicht in de werking van de schakeling kun je al een hoop dingen laten zitten. Oké, kan zijn dat het toestel iets minder goed werkt dan wanneer het helemaal gereviseerd is. Is een afweging die je als gebruiker/eigenaar/reparateur maakt. Moet het toestel zonder problemen 24/7 kunnen spelen, dan alles wat maar een beetje verdacht is vernieuwen.

Ik heb mijn 372 PSA's een tijdje geleden op eenzelfde manier getest. Één kwam er al met goede 373 gelijkrichtbuis niet boven de 140V uit (onbelast). De andere ging al rap naar boven de 200V. Wat is er dan aan de hand: juist, lekke condensatoren in de PSA. Dus meten. Bleek dat bij het slechte exemplaar er enkele tientallen mA lekstroom liep. Bij het goede exemplaar was dat hooguit één mA. Te verwaarlozen dus.

Heeft iemand misschien ook een schema met de aansluitpunten van de condensatoren in het blik, want ik zou bij god niet weten wat er in zit.

Is dat niet met wat gepuzzel uit het schema en bedradingstekeningen af te leiden? Anders draden volgen in de radio waar de verschillende aansluitingen op bekende punten (buisvoetjes, weerstanden, etc) aangesloten zitten?

Groeten,

Matthias

Condensatordoos 2514 herstellen

door Wim Sanders @, Nuenen, 09.02.2009, 20:49 (5768 dagen geleden) @ Kathodestraalbuisje

Beste Andy,

schema staat op de NVHR site, met de lay-out van de diverse C's.
Daar vind je ook de handleiding van het toestel, altijd makkelijk:-D

Dit toestel was mijn eerste radio toen ik weer met verzamelen begon, heeft een ereplaatsje in de huiskamer.

Veel plezier met het toestel.

Groeten,
Wim.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum