Siemens exportsuper 52 FM (Techniek Radio/TV)

door Jan Bus @, Amersfoort, 27.07.2023, 19:21 (277 dagen geleden) @ Erwin goossens
Bewerkt door Jan Bus, 27.07.2023, 19:33

De FM-detector is een ratio-detector en die moet normaal afgeregeld kunnen worden. De dioden kunnen gemeten worden met een analoge ohmmeter. Je moet een paar honderd ohm meten kunnen en in de sperrichting oneindig. Wel los solderen.
De ECH42 is een slechte mengbuis voor FM. Hij versterkt nauwelijks op deze frequenties en het hepthode-gedeelte heeft een hoog ruisgetal wat nog hoger wordt omdat de hepthode als mengbuis gebruikt wordt. Om een ruisvrije ontvangst te krijgen heb je dan een (zeer) sterk antennesignaal nodig ook al heeft het toestel op zich voldoende versterking. Hij is dan ook maar kort toegepast en vervangen door tuners met EF80/EC92, ECC85, enz..
In de begintijd van FM in Duitsland was deze band bedoeld voor lokale ontvangst in stedelijk gebied.
De EF43 maakt deel uit van een reflex-schakeling: Enerzijds als HF-trap voor FM, anderzijds als MF-versterker. Die vragen vaak om problemen en het is lastig om naar fouten te zoeken. De HF-versterker met EF43 verbetert wel iets aan het slechte ruisgetal van de ontvanger maar ook een penthode loopt op zijn laatste benen bij frequenties rond 88 - 100 mHz.

Groet, Jan


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum