meer lage tonen uit AL4 (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 29.07.2023, 13:02 (275 dagen geleden) @ Paul van der Mast
Bewerkt door soundman2, 29.07.2023, 13:31

Ik neem aan dat er wel lage tonen uit je voorversterker komen!
De aansturing uit een laagohmige bron, verandert niets aan de ingangsgevoeligheid en roosterimpedantie van de AL4. Ook de RC tijd van 100nF met de roosterweerstand van 1M Ohm is geen echte val voor de lage tonen. Bij 50Hz ligt de wisselstroomweerstand van de 100nF condensator op ca 30K Ohm, een fractie vergeleken met de roosterweerstand van 1 M Ohm. Ik weet niet hoe laag je wil gaan, maar ergens houdt het natuurlijk wel op. Misschien dat een vergroting van de elco in de kathode nog wat oplevert. Ook in de laagste tonen is misschien nog winst te halen door de capaciteit van 100nF wat te vergroten tot bijv. 470nF.
Het probleem zit m.i. toch in het formaat van de uitgangstransformator en vooral de weergever (luidspreker).
De huidige versterkers hebben een veel groter vermogen, waardoor er veel meer laag geproduceerd kan worden. In de huidige weergevers gaat het meeste vermogen naar de lage tonen luidsprekers. Dat kan ten opzichte van van midden en hoog wel een factor tien zijn. Bovendien is het rendement vaak heel laag, vaak minder dan 89dB/1W/1M
Probeer eens een luidspreker met een hoge gevoeligheid, zoals de 9710, gecombineerd met een goede bassreflex kast of een flink klankbord. Dan kun je met een paar Watt nog wel wat bereiken.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum