Erres Radio KY 5961 (Techniek Radio/TV)

door Ger Fust ⌂ @, Monnickendam, 09.08.2023, 22:59 (264 dagen geleden) @ Klaas Faber

Hallo Klaas, De KY 5961 is, mijn inziens, in een aantal opzichten een vreemde eend in de bijt, anders gezegd; een bijzonder toestel.
Eind vijftigerjaren waren er niet veel toestellen meer met U-buizen, gelijkspannings netten waren er bijna niet meer. Het werd in de vijftigerjaren voornamelijk bij kleine radiotoestellen toegepast om een voedingtrafo uit te sparen en zodoende geld te besparen. Zoals bijvoorbeeld bij de KY 592 in 1959 en zijn opvolger de RA 641 uit 1964, die in weze het zelfde toestel is maar in een andere kleurstelling.
De RA 641 was het laatste toestelletje dat Van der Heem produceerde met U-buizen.
Het bijzondere van de KY 5961 is dat dit een middelgroot toestel is met U-buizen, deze schakeling met U-buizen zal dus blijkbaar zijn toegepast voor een land waar in 1959 nog gelijkspaanings netten waren. Of dat toen nog in Ned. Nw. Guinea het geval was heb ik nog niet kunnen achterhalen.

Alvorens veel moeite te gaan doen om de voeding te herstellen, zou ik eerst eens controleren of de uitgangstrafo nog heel is. Dat zou de oorzaak van verbrande weerstanden in de voeding geweest kunnen zijn. Ook de (waarschijnlijk) dubbele elco in de voeding, als die nog niet is vervangen kan de oorzaak zijn geweest.
De schakeling van de voeding zal min of meer vergelijkbaar zijn met de KY 553 denk ik.
Zie: www.vanderheem.info/KY553.pdf
De daar gebruikte buizen incl. een schaallampje van 12 Volt, zouden theoretisch op 133,6 Volt werken, in serie met de weerstanden van 700+220 Ohm komt dat op 225,6 Volt, dus zeg maar 220 Volt.
Bij de KY 5961 kom ik totaal op 171,6 V, aan genomen dat er 2 schaallampjes 8003D van 12 V zijn gebruikt kom ik op 195,6 V met een serieweerstand van ongeveer 250 Ohm zit je dan op 220 V.
Ik zou nu uitgaan van 235 V netspanning en een serieweerstand van ongeveer 400 Ohm (390) gebruiken.
Een andere bijzonderheid van dit toestel is de vele kortegolf banden, hierdoor was er op de stationsnamenschaal geen plaats meer voor stationsnamen, alleen getallen.

Ten slotte wil ik nog waarschuwen dat 1 kant van het netsnoer is verbonden met het chassis, dus oppassen!!
We blijven zoeken naar info over dit toestel, maar ik ben bang dat wij daarvoor in het buitenland moeten gaan zoeken. Over de export versies van de verschillende toestellen in in Nederland helaas erg weinig te vinden. Maar beslist de moeite waard om te proberen dit bijzondere toestel weer werkend te krijgen. Alvast succes gewenst,
Ger

--
"Tubes are for Music, transistors are for TV and electronics in general"


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum